Игри-хитрини за подобряване на концентрацията при децата

Игри за концентрация за деца

Ако и Вие сте от родителите, които все по-често регистрират, че децата им са „разсеяни“ и търсите начини, които да помогнат за по-добра концентрация, можете да опитате няколко прости дейности и игри, полезни за концентрация при децата. Тъй като дългогодишната дейност на Академия КИТ е свързана с формиране на топ умения, сред които основно е концентрацията, Ви уверяваме, че Вашето ангажирано и насърчаващо участие е изключително важно за детето Ви.

Картинни пъзели и пъзели с думи

Пъзелът е фантастично средство за подобряване на концентрацията.
Картинен Пъзел
Необходимо Ви е само: Настолна игра – пъзел с картини
Как да играем?
Дайте на детето си парчета от пъзели с картинки. Помолете го да подредят частите, за да завърши картината.
Нужно е само да намери това, което липсва, и след това да го постави на правилното място.
Пъзел с думи
Необходимо Ви е само: Настолна игра – пъзел с букви и думи
Как да играем:
Помолете детето си да образува колкото се може повече думи от буквите в пъзела. Можете да му дадете съвети (жокери) за всяка дума, както и да предлагате свои, ако играете с редуване.
Пъзелите държат детето ангажирано за дълго време, а сглобяването на парчетата или намирането на думите не само ще го държат далеч от „скуката“ и от таблета, но и ще разсеят „бръмбарите“, пречещи на концентрацията преди то да седне да работи върху домашните.

„Замръзни!“

Тази игра помага на детето да се научи как да се задържа на едно и също място в замръзнала поза и ДА НЕ СЕ ОТЕГЧАВА от това.
Необходимо Ви е само: музикална уредба или музика от телефона си.
Как да играем?
Пуснете музиката и помолете детето да танцува или да играе роля на любим герой.
Спрете музиката и кажете „Замръзни“. Детето трябва да се задържи на точната позиция, в която се намира.
„Замразете“ го за около 20-30 секунди и кажете „Свободно“. След като кажете „свободно“, децата могат да се движат и да променят позата си.
Повтаряйте играта, но не изморявайте детето си.

Скоропоговорки

Тази толкова популярна игра помага на децата да подобрят концентрацията, както и уменията за добро звуково произношение. Той стимулира слуховата им памет, като същевременно ги забавлява. Чудесно предложение за традиционен час на семейното забавление, ако си имате такъв.
Необходимо Ви е само: Лист хартия или черна дъска
Как да играем?
Напишете няколко скоропоговорки на дъската или на лист хартия. Дайте го на детето си и го помолете да го прочете на глас. След това помолете да го прочете все по-бързо и по-бързо.
Целта на играта е да се види колко дълго могат да го изговарят правилно, докато ускоряват. Продължете и го кажете заедно. Това ще ви накара да се смеете заедно с вашето дете.
Може да помолите детето си да измисли свои собствени скоропоговорки или да измислите такива заедно. Забавно е!
Ето и няколко скоропоговорки:

  • Броил Борил биволи, биволи броил Борил.
  • Шепа шипки в шапка събрах. Шипки с шипчета по тях.
  • Крал Карл и кралица Клара крали кларинети от кралската кларинетаджийница на крал Карл Трети.
  • Петър плет плете, през три пръта преплита. Плети Петре плети, през три пръта преплитай.
  • Рекох да ти река, па не ти рекох; па си рекох, ха да ти река, че да не речеш – рече да ми рече, па не ми рече.

Липсващи числа

Игра, която подобрява концентрацията и числените способности.
Как да играем?
Започнете да броите числа в последователност и пропуснете едно целенасочено. Помолете детето си да извика и да ви каже какво сте пропуснали.
Да кажем „9, 10, 12, 13, 15…..“. В този случай детето ви трябва да извика „Стоп. 11“ или „Стоп! 14“.
Увеличавайте бавно нивото на трудност и ще имате едно наблюдателно и фокусирано дете.

„Ще изпреваря часовника“

Децата са състезателни по природа и обичат да побеждават. Тази игра увеличава тяхната състезателност, за да се представят добре и да се концентрират.
Необходимо Ви е само: Хронометър и неща като играчки, обувки, книги, ученическа чанта и т. н. Зависи от дейността, която изберете.
Как да играем?
Може да дадете всяка лесна дейност, например връщане на играчките обратно в кутията им, подреждане на обувки по чифтове на правилното място, подреждане на книги в училищната чанта. Любима задача може да ви стане подреждане на книгите в библиотеката по азбучен ред!
Настройте таймер и бъдете реалисти спрямо възможностите на детето Ви. Помолете го да завърши задачата колкото може по-скоро, преди да изтече времето на таймера. Това ще ги накара да работят с повишено внимание.

Една минута за предизвикателство

Нашият екип не подценява значението на малките дейности или игри. Много може да се направи за минута и това е всъщност онова, на което искаме да научим детето – концентрация.
Необходимо Ви е само: Часовник с таймер
Как да играем?
За по-малките деца: Разпръснете около 20 топки в стаята и оставете детето да вземе колкото може повече топки за една минута.
Стартирайте таймера и го спрете след минута.
Нека вашето дете да преброи колко е събрало.
За по-големите деца: „дребни“ за нас, но ключови за техните умения са предизвикателства като: „Колко думи можеш да напишеш за 1 минута?“ „Колко неща можеш да върнеш обратно на мястото им за 1 минута?“. Можете да измисляте нови и нови идеи за игра за една минута. Често го правят и нашите треньори по ментална аритметика вече няколко години, и то с толкова успешни резултати. Защото тази дейност мобилизира ума, а целта на всяко едно наше занятие е точно такава.

Пъзели с точки и лабиринти

Пъзелите и лабиринтите с точки са толкова забавни, че детето може да ги прави с часове. Вие също.
Необходимо Ви е само: Пъзел с точки. Като алтернатива, отпечатайте безплатен пъзел с точки от интернет.

Как да играем? Дайте на детето си листа с точки и го помолете да свърже всичко „от точка до точка“. Нека използват въображението си, за да свържат точките.
Играта приключва, когато завърши точките до пълна картина.

Три чаши

Детският вариант на „тука има, тука няма“. Тази игра ще накара детето да се фокусира върху чашите, докато ги премествате.
Необходимо Ви е само: Три чаши и една монета или дребна играчка.
Как да играем? Поставете трите чаши с главата надолу. Поставете монетата/играчката под една от чашите, докато детето ви гледа. Бързо сменяйте чашите и помолете детето си да каже под коя чаша е монетата/играчката.

„Какво в себе си промених?“

Това е страхотна игра за повишаване на визуалната памет и концентрацията при деца.
Необходимо Ви е само: Диадема, вратовръзка, колан, обеци или каквито и да е аксесоари.
Как да играем?
Започнете със себе си. Нека детето да ви огледа за няколко секунди и след това го помолете да затвори очи.
Развържете вратовръзката си, свалете обеца, вържете косата си или събуйте пантофите. След като детето отвори очи, трябва да познае какво сте променили.

Шаблон и инструкции

Знаете ли, че рутината също може да бъде забавна, когато се играе със забавен шаблон?
Как да играем?
Направете шаблон с инструкции като:
„Първо намажете препечения хляб с масло, след това сложете марулята и шунката, след което поставете втората филия хляб върху….“ Или „Първо сложете учебниците си в чантата, подредени по предмети, след това подредете обувките си на мястото им и накрая измийте ръцете си.” Ако имате повече от едно дете вкъщи, можете да ги накарате да се състезават кой ще го направи правилно във възможно най-кратък срок. И възможно най-малко поражения.

Комбинирайте

Един от най-успешните методи за концентрация е когато мозъкът върши и мисли за няколко неща едновременно. В занятията ни по ментална аритметика, например, често ще чуете децата да пресмятат числови комбинации докато слушат разсейваща музика, танцуват, скачат на въже и играят шах едновременно. У дома може да комбинирате по подобен начин и да споделите много забавни моменти.

Децата са много енергични, любопитни и буйни. Следователно да ги накарате да седнат и да работят по нещо важно, без да се разсейват, може да бъде доста трудна задача. Нужно да положите усилия, за да им помогнете. Трудностите с концентрацията могат да им причинят сериозни проблеми в училище, както и в по-късния социален и професионален живот. Простите дейности и Вашето насърчаване и мотивация могат да помогнат на детето Ви да подобри способностите си за практикуване на концентрация. Доказано! От Академия КИТ.

Прочетете още:

Топ 6 умения, нужни на децата на бъдещето
Корекция   на  почерка  и  развитие на  интелекта:  каква  е  връзката?
Как да подготвя детето си за успешна кариера?