За ползите от тренировките по ментална аритметика. Част 1

ментална аритметика - мозък

Актуално е да си умен!

Ще се учудите колко бързо дори децата в предучилищна възраст схващат математическите понятия благодарение на древния японски абак (сметалото, с което се учим в началото) и започват да визуализират наум числата, да правят коректни изчисления в съзнанието си, без да записват нито едно число! И това не е чудо, а – да го наречем така – предоставяне на благоприятни възможности на човешкия мозък. Менталната аритметика представлява практика за изчисляване на големи числа за кратко време, без нужда от използване на устройства като калкулатор и други подобни. 

Овладявайки няколкото лесни техники на древния абак, децата всъщност стигат много по-далеч, като започват да използват навика си за концентрация във всяка сфера на ежедневните си дейности. Именно затова, сочат изследвания, децата стават успешни не само в академичните среди, но и в емоционалния и социалния си път. Нашите наблюдения показват тази тенденция.Ментална аритметика със сметало в Академия КИТ Пловдив

Защо точно ментална аритметика?

Академия за развитие на интелекта КИТ акцентира върху няколко ползи, които са определящи:

  1. Ежедневен стимул за двете мозъчни половини. Затова работим с 2 ръце! Докато лявата половина на мозъка изпълнява дейности като логика, математика и другите точни науки, то дясната е свързана с творчеството, визуализацията, изкуството и креативността. (Креативността е сочена напоследък като ключова компетентност в съвременните критерии за избор на специалисти в която и да е област.) Практиката по ментална аритметика в КИТ комбинира успешно умствени и игрови дейности, стимулиращи както лявото, така и дясното мозъчно полукълбо, като води до хармонично развитие на мозъка в неговата цялост.

Още за ползите от практикуването на ментална аритметика споделяме в следващата част 2 на статията.

И още:

За ползите от тренировките по ментална аритметика – ЧАСТ 3

За ползите от тренировките по ментална аритметика – ЧАСТ 4

Топ 6 умения, нужни на децата на бъдещето