Как да насърчим писането на ръка, за да имаме по-умни деца?

Вярвате или не, ръкописът прави децата по-умни! Изследванията показват, че писането на ръка е от полза за когнитивното развитие и двигателните умения и води до подобряване на уменията за мислене, четене и разбиране. Неведнъж психолози в свои проучвания върху групи деца в училищна възраст заключават, че писането на ръка и писането на клавиатура активират различни мозъчни модели. Става дума за съвършено различни процеси. Децата, които пишат на ръка, генерират ПОВЕЧЕ идеи и са много по-бързи и гъвкави от тези, които пишат на клавиатурата, а също така показват по-добра работна памет, което повишава общите способности за четене и писане.

Само една от причините, поради които трябва да се тревожим за грамотността, е фактът, че огромният процент деца от 4 до 12 клас пишат под нивото на класа си. Дори „има кандидат-студенти, които пишат с толкова уродливи кирилски букви, че е срамно, че имат средно образование“, споделя наблюденията си доц. д-р Теофана Гайдарова, българист в Катедрата по български език на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, в интервю за „Марица“. Едно от нейните предложения е не само да се увеличи броят на часовете по български език, но и да се въведат  занимания по реторика, изразително четене и краснопис.

Изкуството на почерка, освен всичко останало, е един от малкото начини, по които хората могат да изразят себе си като индивидуалност. Развитието на това умение при децата показва, че влияе върху четенето, писането, речта, креативността и критичното мислене. Почеркът добавя интимност към всичко написано, независимо дали е писмо, картичка или обикновена бележка, и разкрива детайли за личността на пишещия. По тази причина много от нас избират да запазват ръкописни картички и писма като спомен от свои близки. Технологиите се разрастват и със сигурност играят важна роля в живота ни, но нищо никога няма да замени искреността и индивидуализма, изразени посредством ръкописните думи.

От изключителна важност е и отношението на родителите към езика – писмената и устната реч. Не е трудно, дори пораснали, да преоткриете красотата на словото и неговите книжовни правила. В името на необходимостта да помогнете на децата си да растат четящи, пишещи, разбиращи и знаещи индивиди, можете да коригирате и актуализирате собствените си познания всеки път, когато се налага да пишете.

Как да помогнете като родител?

За да затвърдите важността на писането на ръка с децата, опитвайте някои от тези забавни и лесни дейности. Те могат да са чудесен помощник и в полза на уменията за четене, разбиране, оформяне и изразяване на мисли и възгледи и позиции.

  1. Винаги давайте личния си пример. Достъпен трик е често да оставяте бележки с инструкции или пожелание за усмихнат ден.
  2. Дръжте в дома си актуален правописен речник, до който детето и вие самите може да се „допитвате“ всеки път при колебание относно правилното изписване на конкретна дума или употреба на книжовно правило.
  3. С помощта на тълковен речник учете по-сложни лексеми. Ако пък с новата дума създадете забавен акростих, тя гарантирано ще бъде запомнена.
  4. Разучете заедно как дедите ни са успявали да преписват, да разказват, да свидетелстват за миналото. Чисто технически за децата ще бъде трогателно да помислят колко време, усилия, търпение им е струвало това.
  5. Опитайте да прочетете в игра и да разсъждавате в определен ден от седмицата по една тема или дял от „Рибния буквар“. Записвайте съвременния прочит на научни факти или поучения за добродетелите от него, или актуални глаголни форми. Подавайте загадки по него. Може да започнете със забавния въпрос: „Защо „Рибният буквар“ е рибен?“.
  6. Самите вие разкажете как посредством писмо или друг документ в миналото са поддържани връзки от разстояние, започвали са войни, установявали са мир, освобождавали са роби, създавали са идейни организации и са обявявали независимост. Последното може да бъде идея за семейна игра, която да включва мистериозни ръкописни писма, писмени доказателства, улики и т.н. Вълнуващо!
  7. Прочетете книга. Може да не е писане, но тази дейност насърчава усъвършенстване на умения за писане през целия живот. Някои от най-известните автори предпочитат писалка (или химикалка) и хартия пред компютри, за да създават световно признати творби, включително Дж. К. Роулинг. Идея за проучване: върху какво, с какви материали пише вълнуващия си разказ авторката на „Хари Потър?“.
  8. Упражнявайте 15 минути писане на ръка всеки ден. Децата могат да измислят свои собствени шрифтове и да ги използват за изписване на персонализирани картички, покана за семейна вечеря или пикник, теми за парти или благодарствена бележка.
  9. Започнете дневник или журнал. Това е чудесен начин децата да пишат ежедневно и освен това им позволява да споделят най-съкровените си мисли, мечти и страхове на хартия. Психологът от Тексаския университет в Остин Дж. Пенебейкър твърди, че воденето на дневник укрепва имунните клетки и намалява стреса. Освен това детето ще създаде страхотен спомен за конкретни етапи от живота си.
  10. Напишете история. Децата наистина могат да раздвижат творческите си сили, като напишат история на хартия; може дори да я създадат в жанра на комикса – изобразявайки написаното, въображението им ще се изостри и извиси оптимално.

Още по темата:

Почерк и правопис – основа за интелектуалната грамотност при децата

Корекция   на  почерка  и  развитие на  интелекта:  каква  е  връзката?

Най-честите причини за лош почерк при децата и защо трябва да работим върху краснописа


Отключете вратите на въображението – гаранция за творчество и грамотност – ТОП умения на бъдещето при децата днес!
Записване с отстъпка до 31.07.2022 за групите, стартиращи през септември.
За деца от 8 до 15 г.

Уроци по краснопис