Какви са ползите от калиграфията в обучението по краснопис?

Уроци по краснопис калиграфия Пловдив Академия КИТ

Технологичният свят ни залива, нивата на стрес и симптомите на свръхвъзбуда растат дори сред малките ученици. Посредством уроци по красив почерк през техники на калиграфията може да се преодолее психическото натоварване,  лошата фина моторика, липсата на внимание и концентрация, лошото запаметяване на важна информация. Същевременно прилагането на калиграфски практики осигурява сетивно изживяване, стимулира невронната активност и обогатяването на речниковия запас, обогатява творческото възприятие. Не на последно място – практикуването на краснопис и калиграфия не е скъпо.

Ето още за ключовите ползи от развиване на краснопис през калиграфия:

Защо е нужно децата да изучават краснопис? Вижте накратко

„Разработихме курса на Школа Краснопис на базата на сериозни научни изследвания, които съвпадат с нашата визия и мисия да възпитаваме у децата търпеливост за концентрация, любов, познание и увереност в собствените сили. Обучението ни е проектирано така, че да увеличи ползите за учениците, като ги ангажира и емоционално, далеч отвъд красивото писане.“ Това споделя основателката на Академия КИТ и допълва, че школата по краснопис за деца вече три години е част от цикъла откривателски обучения за развитие на ТОП умения на бъдещето и за разгръщане на творческа и емоционална интелигентност при децата в ученическа възраст.
Ето още за ключовите ползи от развиване на краснопис през калиграфия:

Как калиграфията развива паметта и фината моторика и подобрява почерка в уроците по краснопис?

Повишеното внимание върху детайлите в упражненията по краснопис спомага за по-бързото придобиване на информация. Когато децата се опитват да изпишат дума с калиграфска четка и буква с химикалка по красив начин, тя изглежда различно от обикновена буква. Те изпитват радост и тези красиви букви ги насърчават да експериментират и да пишат още и още. Изучаването на основни калиграфски техники променя тяхната перспектива и начина, по който работи умът им. Той изгражда нови невронни пътища поради пряката връзка на пръстите на ръката с мозъка. Бавното, спокойно изписване на букви и думи с ръце помага за подобряване на почерка.
При упражняването на краснопис се активират двигателни области на мозъка, които включват мозъчната кора, базалните ганглии и малкия мозък. В същото време се ангажира и езиковата част на мозъка. Проучванията показват, че децата запомнят правописа на дадена дума много по-добре, когато я пишат на ръка. Изучаването на калиграфия и краснопис определено са невероятни начини за развиване на фини двигателни умения и увеличаване на паметта.Упражнения по калиграфия за деца

Обучението по краснопис и калиграфия обогатява ли речниковия запас на учениците?

Калиграфията стимулира невронната активност. Помага на децата да развият по-широк лексикален запас и да пишат текстове, които са по-изчерпателни. Възприятието става – освен естетическо – по-изострено, увеличавайки тактилните преживявания, които децата губят при писане на мобилни или електронни устройства. Изучаването на калиграфия им помага да се отпуснат, да свържат ума с ръцете си.Грамотност с красив почерк

Развиват ли учениците фокус и концентрация в заниманията с калиграфия и краснопис?

Писането на ръка активира специфична част от мозъка, която според изследователите е важна за ученето и паметта. Калиграфията подобрява периода на фокусиране на вашия мозък. Ограничава се и разсейването. Колко пъти сте сядали пред компютъра с конкретна цел, само за да се разсеете още в началото с нещо друго или постоянно да губите фокус? Почеркът позволява на детето ви да се съсредоточи върху задачата без почти никакво количество разсейване, което идва с писането на компютър.

Влияе ли обучението по краснопис и калиграфия върху емоционалната интелигентност на децата?

Научните изследвания потвърждават доброто повлияване на психичното здраве в следствие на дейностите по усъвършенстване на почерк с калиграфия. Психичното здраве включва нашето емоционално, психологическо и социално благополучие. Изследванията са установили, че хората практикуват калиграфска терапия за подобряване на когнитивната функция. Калиграфията помага за ангажиране на всички сетива. Творчеството помага на децата да облекчат стреса и да освободят ума си.
Будистки монаси практикуват калиграфия за внимание.Краснопис и емоционална интелигентност

Как уроците по краснопис и калиграфия спомагат за преодоляване на стреса при децата?

Изследван е и лечебният ефект от обучението по калиграфия върху симптомите на свръхвъзбуда при деца, оцелели от земетресенията в Съчуан, Китай през 2008 г. В експеримента са включени 1 129 деца в 30-дневно калиграфско обучение, а 81 деца са в контролна група. След 30 дни терапия с калиграфия симптомите на възбуда и нивата на кортизол в слюнката в експерименталната група намаляват съответно от 5,72±0,31 и 13,34±2,88 до 4,98±0,31 и 9,99±2,81. В контролната група не е имало значително намаление от преди теста до след теста. В допълнение, резултатите за възбуда след теста (4,98±4,39) са значително по-ниски от средния тест . Изводът е, че заниманията с калиграфия са ефективни за намаляване на симптомите на свръхвъзбуда сред децата.
Калиграфията включва интеграция на ума, тялото и характера, преплетени в динамичен процес. Съчетава визуално възприятие, пространствено структуриране, когнитивно планиране и маневриране на четката, за да следва специфични конфигурации на знаците. Изследванията през последните години постепенно установиха терапията с калиграфия като допълваща практика, която е в състояние да подобри аспекти на поведенческите и психосоматични състояния, повишавайки вниманието и концентрацията, както и улеснявайки физическата релаксация и емоционална стабилизация. Затова ние определяме нашия курс по краснопис като „концентрация без напрежение“ 😊.краснопис и калиграфия срещу стрес

Скъпи ли са обученията по краснопис и калиграфия?

Определено не. Веднъж преминали през курс по краснопис и калиграфия, след време учениците могат да започнат да печелят пари не само със своята писалка и красив почерк, но и със своя трениран и спокоен ум.
Сетивното и когнитивното изживяване, което децата получават при занимания с краснопис и калиграфия, е безценно.

Научете повече за нашия курс по краснопис.
Вижте възможностите за записване в нови групи спрямо Вашето време и нашия график за учебната 2023/24 г.