Защо преподаването на соробан създава успешни деца? Примерът на Япония

Тренировка по ментална аритметика в Академия КИТ Пловдив

Училищният предмет Soroban (Анзан) е японският метод за практикуване на бърза ментална математика чрез използване на менталния образ на сметалото. Целта е да се стигне до ниво, при което не е нужно да се използва физическо сметало. Соробан се нарича най-скоростното сметало и то е изобретено преди почти 100 години в Япония.

Соробан преди и сега в образованието на японското общество

Soroban и Anzan са били част от задължителната учебна програма в Япония в продължение на стотици години, през целия период Едо (1603г. –  1868г.), до нейното „модернизиране“ и повишаване на фокуса върху използването на компютри в ежедневието. В продължение на векове Япония остава затворена, самоподдържаща се страна. По време на периода Мейджи, когато Соробан все още се преподава активно в училищата, японското население показва свръхвисоки умения по математика и скоростно смятане – Анзан. Образователната система напредва и преподаването на соробан е важен училищен предмет. Въпреки това, Япония претърпява голяма промяна по време на Мейджи, когато страната се среща със западните идеи. По това време Япония преживява бърза модернизация, икономически напредък и първата си промяна в образователната система. Въведени са арабските цифри, които изискват изчисления и на хартия. Въпреки новата бройна система, соробанът запазва силната си позиция в образованието. Учениците тогава учат соробан от втори до шести клас. По време на периода Мейджи по-голямата част от населението показва страхотни умения по математика и анзан, което е строго умствено изчисление.

Изискванията за изучаване на бързо смятане със соробан остават същите до Втората световна война, след което Япония преживява още една пълна промяна. По това време соробанът се усъвършенства, за да отговори на необходимостта от бързина при изчисленията. През 1944 г. Японската търговско-промишлена камара въвежда официалната изпитна система за соробан, която е разделена на нива.

С навлизането и стремглавото използване на технологии се появяват опасенията, че населението като цяло е започнало да губи ценни умения в основните параметри на мисловния процес. През 1989 г. Министерството на образованието на Япония въвежда отново Соробан в учебната програма на началното училище. И ето че в сегашно време японските деца продължават да печелят световни математически отличия.

Технологичният капан

Някои от нас си спомнят колко късно в училищните години започнаха да разрешават калкулатори в часовете по математика. По това време тя беше ограничена само до големите ученици, докато малките ученици все още трябваше да изучават основите, загадките и смисъла на математиката. Защо? Въпреки че са леснодостъпни, електронните калкулатори са вредни при малките ученици –  нужно е да научим основите на основите, преди да получим привилегиите на технологиите. На това мнение е и японското министерство на образованието. Станали сме толкова зависими от технологиите, че губим или пък никога не усвояваме уменията, нужни, за да изпълняваме прости задачи. Докато ние ги губим постепенно, децата са застрашени никога да не усвоят ТОП уменията, които екипът на Академия КИТ нарича Умения на бъдещето.

На фона на тревожните факти изискванията за изграждане на системно мислене със здрави основи в училище постепенно намаляват. Защо? На този въпрос отговаря доминиращата тенденция към модернизация и компютризация в японското общество. Днес новите високотехнологични компютри, домакинските уреди и артикулите за отдих създават забързан свят с увеличаване на т.нар. техногенен стрес и снижаване на стойността на човешките ценности и добродетели, както и на мисловния процес. С неерудираната употреба на високотехнологични машини и устройства за пестене на време хората са забравили кои са  основните, базисни процеси зад работата на машините.

Какво се случва с общество, което отделя все по-малко време за изучаване и разбиране на основите на живота като философия, религия или изкуство, като в същото време вече не цени основите зад всички нови технологични устройства, като например основните математически умения с абакуса – най-древният калкулатор, дядото на всички изчислителни машини и на съвременния компютър? Това оставяме на времето да покаже.

Но смятаме, че има и положителна тенденция. Макар и малки, някои общности, включително и тази на Академия КИТ, осъзнават опасността от загуба на ценни умения поради бързата модернизация и се връщат към преподаването на основите във всички области, включително соробан, краснопис, геометрия и добродетели, етикет и обноски. Министерството на образованието на Япония е признало стойността на техниките на соробана в преподаването на основите на математиката и през 1989 г. учебната програма на началното училище е преработена, за да включва изучаване на соробан не само в трети, но и в четвърти клас. Има много по-дълбок смисъл зад бързото смятане и ние всеки ден го преоткриваме в интелектуалното развитие на прекрасните ученици, които практикуват ментална аритметика.

Прочетете и: Японският соробан в преподаването на ефективни методи за бързи изчисления и развитие на детския интелект

Какви са безспорните ползи от изучаването на ментална аритметика може да прочетете в следните наши материали:

За ползите от тренировките по ментална аритметика – Част 1

За ползите от тренировките по ментална аритметика – ЧАСТ 2

За ползите от тренировките по ментална аритметика – ЧАСТ 3

Ползи от менталната аритметика – силата на визуализацията – Част 4

Вижте и: Топ 6 умения, нужни на децата на бъдещето