Национална Олимпиада 2024 Академия КИТ

Участниците категории получиха грамоти за успешното си представяне, а най-добрите от тях бяха наградени с медали и специални призове

Успешно Завърши Националната Олимпиада по Ментална Аритметика с Академия КИТ „Бързи и умни в училище“– 2024 г.

На 8 май 2024 г. се проведе Националната Олимпиада по Ментална Аритметика – събитие, което привлече млади математици от цялата страна. Ученици от различни възрасти и населени места демонстрираха своите умения в изчисления без помощта на калкулатори, а само с японското сметало соробан.

Тази годишна олимпиада отбеляза забележителен успех, като подчерта важността на менталната аритметика за развитието на когнитивните способности у децата.

Подготовка и Участници

Подготовката за олимпиадата започна месеци преди самото събитие, като учениците имаха възможност да тренират с квалифицирани преподаватели от своите училища и да участват в програмата „Ментална аритметика – достъпна за всяко дете“ на Академия КИТ.

Участниците бяха разделени на групи в зависимост от преминатото ниво по ментална аритметика, което даде възможност и на по-начинаещите деца да се изявят, а по-напредналите ученици – да демонстрират по-високо ниво на сложност в задачите.

Победители и Награди

Участниците категории получиха грамоти за успешното си представяне, а най-добрите от тях бяха наградени с медали и специални призове, включително образователни STEAM комплекти за развиване на интереса към науката.

Тази година всички медали – златен, сребърен и бронзов – заслужено отиват в СУ „Хр. Ботев“ гр. Карнобат.

Златният медал в беше спечелен от Ронай Афуз от гр. Карнобат, който впечатли всички със своята бързина и точност.

Учителите на победителите също бяха отличени със специални грамоти за дейността си и безценния си принос в обучението по ментална аритметика.

Допълнителни награди получиха и ученици, показали завидни умения по пресмятането с и без помощта на японското сметало соробан, но отстъпващи на победителите по време на изпълнение.

Значението на Менталната Аритметика

Менталната аритметика е повече от просто изчисления. Тя развива концентрацията, паметта и логическото мислене у децата.

Участието в такива състезания стимулира интереса към математиката и науката като цяло, като същевременно формира полезни умения за бъдещото образование и професионална реализация.

Националната Олимпиада по Ментална аритметика за пореден път доказа, че България разполага с млади таланти, които могат да се конкурират на международно ниво.

Успехът на събитието е заслуга не само на участниците, но и на техните преподаватели и родители, които ги подкрепят и насърчават. Следващата година се очаква още по-голямо участие и нови рекорди, които да продължат традицията на постиженията по ментална аритметика в нашата страна.

Наградите и отличията са осигурени от организатора – Академия КИТ – първата школа по ментална аритметика в гр. Пловдив и Южна България.