25.01.2024

Академия КИТ и Археологическият музей стартират поредица от образователни пътешествия в света на математиката и културното наследство

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

Ученици изследват Златното сечение в Панагюрското съкровище

Ученици ще търсят златното сечение в изящните артефакти от Панагюрското съкровище. „Школа Питагор“ на Академия КИТ и Регионален археологически музей – Пловдив ги канят на първото от серия партньорски образователни занятия. Началото се поставя от „Фибоначи и Златното сечение в Панагюрското златно съкровище“ и е част от събитийния календар на иновативната образователна програма „Школа Питагор“ и на РАМ – Пловдив. Стартът ще бъде даден на 24 февруари и обещава уникално STEAM приключение в завладяващия свят на науките и изкуството за ученици от 2. до 7. клас.

 

„Вход свободен“ – Деца изучават кой е Фибоначи тази неделя в Пловдив

Математиката не е лесна работа, но всъщност е много интересна. Целта на това, което правим в Школа ПИТАГОР – тъй като работилницата е част от нея, – е да покажем на децата колко е лесно и интересно, когато ние познаваме определени математически закономерности. Златното сечение е една от тези математически константи. И как всъщност те са включени във всяка една част от нашия бит, от нашето съществуване. Включени са и в това как се движат планетите и звездите във Вселената. Включени са и в това, как едно семенце пораства и в какви пропорции расте едно дръвче. Това и още сподели Кристина Върбанова в интервюто на Таня Лазарова с Кристина Върбанова /основател на Академия КИТ/, която гостува в ефира на предаването „Вход свободен“ на БНР. Всички детайли за самото събитие, как ще протече и за кои възрастови групи деца е подходящо, чуйте подробно в прикачения звуков файл.

07.11.2023

Интервю на Таня Лазарова от БНР Пловдив с Кристина Върбанова – основател на Академия КИТ.

Слушай

17 Февруари 2023

Училището стартира програма „Ментална аритметика – достъпна за всяко дете“ на Академия КИТ през учебната 2022-23 г.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

В ОУ „Христо Смирненски“ завършиха 1 ниво по иновативна програма

Първите деца от ОУ „Христо Смирненски“, включени в партньорската програма за училища на Академия КИТ, успешно завършиха 1 ниво от обучението си. Вдъхновяващият им ръководител Рени Бончева – начален учител с невероятна менторска енергия в ОУ „Христо Смирненски“, награди учениците си със заслужени сертификати.

„Училището с бъдеще“, намиращо се в центъра на град Добрич, изцяло финансира обучението на първата сборна група ученици от 1 до 4 клас в Академията за откриватели, а решението идва в резултат на визионерската мисъл и преценка на ръководството на ОУ „Христо Смирненски“.

Ученици затвърждават езиковите норми и градят естетика в школа по краснопис

Деца се учат на търпение и естетика – а покрай тях подобряват и правописа – в пловдивска школа по краснопис. Не е масово занимание, на което се ходи, както на математика и английски. „По-скоро е стремеж към усъвършенстване. Навярно съм малко идеалистично настроена, но имаме нужда точно от това в бясното време, което ни отдалечава от базови ценности и елементи на доброто възпитание

казва преподавателката по краснопис Виргиния Калекова. – Днешните деца от невръстна възраст започват да натискат бутони и дисплеи, а писането на ръка все повече им се струва далечно, екзотично, безполезно. А всъщност е основна активност, за която се работи още в детската градина с фина моторика – за развиване на двете полукълба на мозъка и изграждане на невронни връзки.“

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

в-к Марица

10.03.2022

Вярно и изящно, или как писането става изкуство

Разговор на Елица Кандева, в-к „Марица“, marica.bg, с Виргиния Калекова, преподавател в Школа Краснопис на Академия КИТ.

22.07.2022

Презентация на национална програма „Ментална аритметика – достъпна за всяко дете пред Община Хасково.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

Форумът се организира съвместно с община Хасково и беше насочен към директорите на училищата.

ментална аритметика в община хасково

Образователната програма по проект „Менталната аритметика – достъпна за всяко дете“ представи в Хасково днес екипът на Академия КИТ.

За бъдещите училища-партньори беше представена авторска програма за училищни клубове по интереси, ФУЧ и други форми на извънкласни дейности.

БНР Пловдив

09.11.2021

Интервю на Таня Лазарова от БНР Пловдив с Кристина Върбанова – основател на Академия КИТ.

Слушай

 

 

„Вход свободен“ – За емоционалната интелигентност при децата

Емоциите са неделима част от живота и ежедневието на всеки един от нас.

Понякога ние, като възрастни умеем да сдържаме емоциите си, друг път не ни се получава особено добре…Но със сигурност знаем как да ги контролираме.

Този процес обаче изглежда доста абстрактен в детските очи. Затова днес в предаването „Вход свободен“ ще поговорим за децата и техните чувства, за да се опитаме да бъдем полезни със съвети как да им помогнем да усвоят по-добре тези умения да разбират със своите емоции, за да създават и поддържат здрави приятелства и да се справят в различни ситуации.

За целта, ще ни съдейства безрезервно Кристина Върбанова – експерт в работата с деца за личностното и интелигентното им развитие. 

Под тепето

16.04.2022

Интригуваща среща с втория по важност инструмент в развитието на човешката цивилизация организира за децата и техните родители Академия КИТ.

На 16 април 2022 г. (събота) от 9:30 до 17:00 ч. в Академията в Пловдив на адрес на ул.“ Свети Климент“ 8 ще отвори врати еднодневната експозиция.

 

Академия КИТ кани любознателните деца в своя „Музей на Абакуса” в Пловдив

Цялата статия

За Музей на Абакуса писаха и: Focus newsMediacafe, в. Марица Пловдив, Plovdiv24 и др.

Plovdiv 24

27.07.2021

Силвия Станева

Повод за гордост! Дете от Пловдив спечели полет над Седемте рилски езера

В деня на „Ало, Космос, говори България!“ в София Тех Парк 80 деца от Академия КИТ, както и стотици други космически любопитковци приключенстваха сред изобретателно подготвените работилници и експерименти за деца, научни презентации и лекции.

За интересните въпроси и заслугите си към науката, много деца бяха наградени с отличия и медали, а нашият курсист от Пловдив – Румен ще сбъдне една от детските мечти. Той ще получи 50 минутен полет над Седемте Рилски езера с кандидата за рекорд на Гинес – капитан Николай Калайджиев.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

„Ало, Космос! Говори България“ и мечтите на децата от Академия КИТ

От международната космическа станция – Тома Песке и Марк Ван де Хей отговориха на над 30 въпроса, зададени от български деца посредством видеоконферентна връзка.

grupata.bg, Забелязано

22.08.2021

Аудиостатията на Забелязано ни припомня за несравнимите емоции на децата от Академия КИТ в края на юли.
Стартирахме новата учебна година заредени с много лято и с богати образователни програми за деца откриватели.

Ректорът на ВУАРР награди участници в Международната олимпиада по ментална аритметика

Гледайте видеото или прочетете 

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

ВУАРР Пловдив

22.08.2021

Момчета и момичета от пловдивска област се оказаха сред най-добрите в сферата на менталната аритметика. На специално организирана церемония в най-голямата аудитория на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, Академия КИТ връчи наградите на победителите в Международната олимпиада по ментална аритметика.