6 ПОЛЗИ ОТ ФИНАТА МОТОРИКА

  • Подобрява координацията между ръцете и очите. Децата обикновено изследват заобикалящата ги среда с фини двигателни умения, използвайки очите си, за да увеличат връзката между това, което виждат, и това, към което се протягат, за да  го държат и докосват.
  • Реч и език – Подпомага развитието на комуникативните умения, тъй като устните двигателни умения помагат при движението на мускулите на бузите, устата, устните и езика. Писането и рисуването включват нови модели на движение на пръстите.
  • Насърчава независимостта. Това е основно умение, чрез което децата чувстват, че имат власт и контрол над заобикалящата ги среда. Фините двигателни умения спомагат за развитието на независимостта. Например, опитвайки се да се облечете или да ядете храна, или да си завържете обувките си.
  • Подобрява физическото и психическото съзнание. Когато детето използва и малки части от физическите мускули ( най-вече в пръстите), то насърчава мозъка да развива и усвоява нови умения и активира когнитивните си функции като решаване на проблеми, запаметяване, внимание и смисъл зад всяко събитие.
  • Насърчаване на творчеството. Много художествени и занаятчийски дейности включват използването на фини двигателни умения като тъкане, шиене или резбоване, рисуване с различни видове четки или други инструменти, изработване на модели за игра, използвайки набор от различни ресурси и т.н.  Нашата препоръка е да използвате любимите художествени дейности на детето си или материал, който му харесва, за да го мотивирате. Пробвайте различни приложни изкуства.
  • Социален тласък. Да предположим, че има групови дейности, които включват деца, които нанизват мъниста, играят с блокове, правят забавни упражнения  за свързани с изкуство и т.н. и детето ви винаги е последно, защото фините му двигателни умения не са страхотни. Това може да повлияе на самочувствието и връзката му с другите деца. Така че наличието на добри фини двигателни умения помага да се чувствате свързани и способни да създавате добри взаимоотношения.

Притеснявате се, че детето ви показва лоша координация между ръцете и очите? Има проблеми със сглобяването на отделни части  или държането на  предмети в ръка? Съмненията и притесненията са естествени за всички родители. Дайте почивка на тревожността си и се консултирайте с детски експерт, за да научите повече. Или просто се забавлявайте с него като изберете заедно изкуството което му харесва и разбира се, че може и да са повече от едно. Записвайте го на различни работилнички, така ще му помогнете да развие фината си моторика. Следете работилничките за деца, които предлагаме, всеки месец са различни и палитрата ни от приложни изкуства е богата и пъстра!