Топ 6 умения, нужни на децата на бъдещето

Умения за децата на бъдещето

Всяко дете е откривател, гласи нашето мото, и ние – целият експертен екип на Академия КИТ –  следим световните (глобалните) тенденции и съобразяваме, надграждаме и адаптираме обученията за деца, които предлагаме, така че да са актуални и да водят до усвояване на уменията, нужни за успешната реализацията на децата на бъдещето. Днес споделяме с вас шестте умения на бъдещето.

Представете си, че сме в  2038 г. Вашето 5 годишно дете тогава е на 22г. и се нуждае от работа. Научете детето си на тези 6  умения сега и то ще бъде подготвено за пазара на труда утре, независимо към коя професия ще се ориентира.

Всички деца се нуждаят от задълбочена основа в науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), в допълнение към четенето и писането. В края на краищата, след 20 години по-голямата част от свободните работни места вероятно ще бъдат в областта на STEM, една част от сегашните професии ще отпаднат и ще бъдат автоматизирани. И колкото и невероятно да звучи за някои, уменията на палеца, показалеца и средния пръст върху екрана на таблета и смартфона далеч не са достатъчна или добра основа, съвместима с изискванията на технологичния свят за професионализъм.

Съществува още един  набор от умения, за които експертите казват, че всички деца ще се нуждаят за успех, независимо в коя област ще се реализират. „Почти всеки работодател, във всяка професия, предпочита работници, които знаят как да решават проблеми, да бъдат креативни, да работят съвместно и да общуват добре“, казва Стивън Пейн.

Нещо повече – с усъвършенстването на шестте умения на бъдещето ще отстраним вечната фаза при децата „скучно ми е“.

Топ 6 умения на бъдещето

Умение 1: РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ

За да напредне в състезателния свят, детето ви ще трябва да може да мисли критично – да наблюдава, анализира и измисля интелигентни решения на сложни дилеми. Способност, от която децата се нуждаят, за да напишат убедителна рекламна кампания, например, или да оптимизират поточна линия.

Умение 2: ИГРАЙТЕ ПРАВИЛНО С ДРУГИТЕ

Най-успешните компании знаят как да наемат най-добрите хора и да ги накарат да работят за постигане на обща цел. Това е едно от предизвикателствата пред нашите деца, предвид COVID ситуацията, да се  научат на стойността на екипната работа. Докато се трудят заедно, децата се учат на самоконтрол, дипломация, съпричастност  и управление на времето.

Играйте игри с децата си, свързани с Емоционалната интелигентност, социалната интелигентност и творческата интелигентност.

Умение 3: ИНТЕЛИГЕНТНА ТЕХНОЛОГИЧНА ЗАВИСИМОСТ

Все по-често се обръщаме към детето си за помощ, когато настройваме нов смартфон, но лекотата при работа с приложения не е същата като разбирането на най-добрите практики за използването им. Децата ни трябва да се научат да преценяват валидността на потоците от информация и да навигират адекватно и разумно в социалните и други медии.

Нека да помислим за сърфирането в интернет и работата с различни приложения, за дигиталните технологии като информационна храна. Всички ние като родители внимаваме с какво храним децата си, стараем се да ги учим да се хранят със здравословна храна. По същия начин можем да ги учим и на здравословна информационна храна. Да позволяваме по-свободно здравословните сайтове, а останалите да са случайни лакомства.

Смейте се на електронните грешки с детето си. Научете го да подхожда към мрежата със здравословна доза скептицизъм. Обяснете, че компютрите правят глупави грешки, когато се обърнем към тях за правопис или превод.

Умение 4:  МИСЛЕНЕ В 3D

Способността да се визуализират обектите и начинът, по който те се вписват в пространство, е това, което експертите наричат пространствено осъзнаване. Ние използваме умението всеки ден, когато шофираме колите си, например, или се ориентираме в нов магазин.

Пространственото осъзнаване е на второ място след основната математика като градивен елемент, защото учи децата как да трансформират формите в главата си, казва професорът по психология в университета Вандербилт –  Дейвид Любински. Подобряването и усъвършенстването на пространственото мислене е необходимо за всякакви професионалисти, включително архитекти, хирурзи и модни дизайнери. Всички трябва да могат да си представят крайния си продукт, докато работят, независимо дали става въпрос за ново сърце, къща или рокля.

Умение 5: ЯСНО ОБЩУВАНЕ – КОМУНИКАЦИЯ

Вашето дете трябва да може да каже, да изрази какво има предвид – лаконично и дипломатично – винаги, когато обяснява идеи в час или спори за повече привилегии с вас. И с високотехнологичните начини за комуникация, които се развиват, вашето пораснало дете ще трябва постоянно да използва тази способност. В края на краищата то ще бъде свързано с колеги и клиенти в реално време почти непрекъснато – по целия свят. Наред с усвоената професия, нужно е твърдо езиково, речево и емоционално, поведенческо самочувствие. То трябва да е социално и емоционално прецизно и да може да заяви компетентността си, да знае и каква е огромната разлика – езиково и на практика – между „Хайде да вечеряме, деца!“ и „Хайде да вечеряме деца!“.

Умение 6:  КОНЦЕПЦИЯ „ИЗВЪН КУТИЯТА“

Творчеството е процесът на представяне какво може да бъде – умението, което всеки шеф изисква, независимо дали вашето възрастно дете преподава в клас, пълен с капризни второкласници, или изолира гените, които предизвикват депресия. Родителите могат да насърчат оригиналното мислене, като накарат децата да преминат през същия процес, който инженерите правят: Първо те идентифицират проблем или въпрос, след това обмислят решения и след това измислят план и го прилагат.

Как в Академия КИТ развиваме уменията на бъдещето?

Ние сме образователен център, който прилага 5 самостоятелни и взаимно допълващи се обучения, всяко от които работи по конкретни умения и компетенции на детето. Всяка от школите ни застъпва в различна степен всички умения на бъдещето.

 

Школа Питагор

 

Тук развиваме:

 • Умение 1 – решаване на проблеми – самото обучение е създадено така, че да развива системно мислене у децата;
 • Умение 4 – мислене в 3D – чрез опознаване на геометричните пространства и съвършените тела;
 • Умение 6 – концепция „Извън кутията“ – учим се как да свързваме, анализираме и създаваме нови решения.

„Школа ПИТАГОР“ е авторска програма, развиваща добродетелите, даваща познания за значението на числата, геометрията, музиката и космологията. Природата е устроена на математически принципи и числовите съотношения са основа и инструмент за опознаване на порядъка в Природата. Основното, на което учим децата, е да виждат света като система от много елементи, които са взаимосвързани и взаимозависещи едно от друго и от цялото. Важно е да развием мислене, чрез което децата да се научат да виждат цялата картина както във взаимоотношенията, така и в училищния процес, а по-нататък – и в работата им. Целта на „Школа ПИТАГОР“ е  детето да придобие желание да развива добродетелите в себе си, да достигне до осъзнаване на взаимосвързаността на всичко в света му и да разбере, че езикът на Вселената е математиката. Математиката е лесна и интересна с Школа Питагор.

Школа Краснопис

 

Тук развиваме:

 • Умение 4 – Мислене в 3D – ключово за редица инженерни, занаятчийски или в областта на изкуствата професии.
 • Умение 5 – Ясно общуване, комуникация – коректното използване на който и да е език понякога спасява животи („Хайде да вечеряме деца!“ Vs „Хайде да вечеряме, деца!“). „Школа Краснопис“ на Академия КИТ носи висока добавена стойност за увереността и експертизата на децата. Интелектуално преживяване – любопитство и почивка, творчески импулси, размисъл за форми и ред, познание и опит с ръкописни стилове, калиграфски техники и правописни норми.

Създадохме „Школа Краснопис“, за да запалим у децата откривателски подход към буквите, писането и словото. През изкуството и четките ще се устремим по-високо, по-далече! Предметът не е скучен и развиваме фина моторика, която е важна за всеки, а напоследък липсата й се усеща дори от преподавателите по хирургия, които съобщават, че студентите им нямат усвоени базови фина моторика, свързана с липсата на чести ръкописни занимания.

Eq, етикет и обноски

 

Тук развиваме:

 • Умение 5 – коректна социална комуникация се постига от най-ранна възраст в полето на всеки вид общуване.

 • Умение 2 – Учим се на самоконтрол, съпричастност, дипломация и екипна работа. Емоционалната интелигентност означава емоционална зрялост. Тя представлява способността да възприемаме, да разпознаваме и да управляваме своите чувства, което предопределя поведението на всеки от нас. EQ е равнозначна на човешка ефективност – тя е основата за постигането на успех във всички сфери на живота.

  Обучението по емоционална интелигентност, обноски и етикет обхваща изучаване на трите вида интелигентност – емоционална, социална и творческа.  Обучението по EQ, обноски и етикет коригира и усъвършенства у децата изкуството и начина да общуват коректно в различна социална и културна среда. А базовата емоционална грамотност е КЛЮЧЪТ към здравето, щастието и успеха в живота.

Ментална аритметика

 

Тук развиваме:

 • Умение 3 – Децата се учат, че таблетите и смартфоните могат да се използват и за множество полезни и интересни дейности като решаване на задачи през онлайн платформа, изучават света и откриват нови и интересни факти за различни държави. Решават сложни логически ребуси на онлайн платформа.

 • Умение 2 – Учат се как да играят правилно с другите, да управляват времето си и да постигат резултати.

  Менталната аритметика е програма за интензивно и всестранно развитие на детския потенциал с помощта на древното японско сметало абак – откритие номер 2 за човечеството според списание “Форбс”, или едно от най-важните открития на всички времена. В основите на тази високоефективна система е смятането наум с големи числа.

Приложни изкуства

 

Тук развиваме:

 • Умение 6 – концепция „Извън кутията“. Тук няма две гледни точки – творчеството винаги ражда свежи решения. Този вид мислене е висша форма на познание за същността на проблемите, които често са много по-далеч от „носа“ на очевидното.

 • Умение 4 – мислене в 3D – чрез стимулиране активността при развитието на изобразителните способности, обогатява естетическото, познавателното, интелектуалното и творческо развитие на децата. Всички видове художествено–творчески дейности са свързани с важни психични процеси като образно мислене, въображение, внимание и памет.

От нас, възрастните,  зависи да дадем възможност за усвояване на всяко от изброените 6 умения, за да имат силен старт  децата на бъдещето.