Посланикът на САЩ се срещна с деца от Академия КИТ на „Ало, Космос! Говори България.“

Херо Мустафа с Академия КИТ

Детското събитие на годината, което ще разпали и задържи погледа на децата към звездите/мечтите! Така определихме ние инициативата на Атлантическия клуб и посолството на САЩ в България. Това беше и причината да се присъединим към „Ало, Космос! Говори България.“ на 26 юли 2021 г. в София Тех Парк.

Академия КИТ в София Тех Парк

Почти 80 деца от Академия КИТ Пловдив и от филиалите в София, Смолян, Раковски, Хисаря  и др, както и стотици други космически любопитковци приключенстваха сред блестящо подготвените работилници и експерименти за деца, научни презентации и лекции с учени от БАН. Пространството в зала „Джон Атанасов“ беше така организирано, че всяко дете можеше да открие кът, в който да се потопи в забавната страна на науката. Нашето мото гласи, че „Всяко дете е откривател!“, а атмосферата вчера беше така създадена от организаторите, че да разпали интереса на малките към науката и звездите, вдъхновявайки ги да отправят поглед отвъд земната орбита – към Луната, Марс и дори отвъд Млечния път.

Кулминацията на деня беше живата видео връзка с астронавтите на Международната космическа станция Тома Песке и Марк Ван де Хей. В нея те отговориха на повече от интересни детски въпроси.

Ало Космос-Соломон-Паси-Георги-Иванов

Включването се осъществи с координация от НАСА-Хюстън и беше открито от посланика на САЩ в България – Нейно превъзходителство Херо Мустафа, от г-н Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб в България, и от министъра на образованието проф. Николай Денков. Онлайн се включи и първият български космонавт – Георги Иванов.

Академия КИТ с Нейно превъзходителство Херо Мустафа

Освен всички изключителни емоции, наши курсисти се срещнаха лично с Нейно превъзходителство Херо Мустафа и споделиха своите откривателски мисли и вълнения с нея. Дискутираха кой от тях иска да стане астронавт, кое е представлявало интерес от всички космически работилници, както и общата надежда за следващия българин в космоса. Нейно превъзходителство разговаря персонално с децата от Академия КИТ, обмениха мисли, идеи и усмивки, като тя зареди децата с оптимизъм и призова никога да не спираме да гледаме към звездите.

Румен и мечтата на всяко дете откривател

За интересните въпроси и заслугите си към науката много деца бяха наградени с отличия и медали, а нашият курсист от Пловдив – Румен Кожухаров на 10 г.- ще сбъдне една от детските мечти – 50 минутен полет над Седемте Рилски езера с кандидата за рекорд на Гинес – капитан Николай Калайджиев! Ще летят при добри условия на 10 хил. фута над едно от най-красивите кътчета на България. Така завърши денят на Космоса и започна откривателската мечта на стотици български деца!

Децата и екипът на Академия КИТ ще летим мислено с теб, Румене, а твоята история за полета очакваме скоро!

Академия по ментална аритметика в София Тех парк