„Ментална аритметика – достъпна за всяко дете“ обхвана стотици ученици и учебната 2023/24

ментална аритметика казанлък

Обхват

Завършвайки една изпълнена с емоции и събития 2023 година, екипът на Академия КИТ, разработил програмата „Ментална аритметика – достъпна за всяко дете“ е удовлетворен от все по-широкото й разпространение сред десетки училища в национален план. Програмата се разраства в региони като София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Видин, Свищов, Димитровград, Карнобат, но прониква и в малки кътчета на България с труден достъп до иновации за учениците.

Сред училищата, които се включват в програмата, са и учебни заведения в Съединение, Калугерово, Радиево, Търън в област Смолян, Хайредин, както и градове като Ракитово, Казанлък, Рани лист в обл. Кърджали, Свети Влас.

Предимства на програмата по ментална аритметика за българските училища

Изключителните доводи на директори на училища и на техните учители са свързани с ключови преимущества, които само Академия КИТ предлага:

  1. Търсено скъпо обучение на свръхниска цена за училищата. Над 4 пъти по-ниска цена, със 79 % по-ниска от обучението в школа. Останалите 79% са финансирани от Академия КИТ.
  2. Сериозна и оптимизирана методика на обучението и ресурси за игровизация на учебния процес от основателя на първата школа по ментална аритметика в гр. Пловдив и цяла южна България.
  3. Престиж за училището и повишаване броя на новозаписаните ученици в него.
  4. Безплатно обучение, методика, консултации и материали за учителите.

Отзиви за програма „Ментална аритметика – достъпна за всяко дете“

Десислава Джангозова, директор на ОУ „Христо Смирненски „, Радиево посочи удовлетворението от избора за училището, което ръководи,  с думите:

«Огромен успех за нас беше да предложим на учениците си специализирано обучение по ментална аритметика. Освен че е развиващо, то грабна силно и интереса им, който често липсва по повечето направления.»

Ето какво сподели предпразнично и ръководителката на групите по ментална аритметика в НУ „Михаил Каролиди“ гр.Пещера  Ели Кабова:

Част от нашите ученици продължават вече втора учебна година заниманията си по Ментална аритметика. В учебната 2023/24 г. имаме и нова група в първо ниво.

Наблюденията ни са, че децата, упражняващи ментална аритметика, подобриха значително концентрацията и вниманието си.

Фината моторика, безценно е за подрастващите ученици! С автоматизиране на конкретните движения на пръстчетата на двете ръце значително заякнаха и това оказва положително влияние върху писането.

Състезателният елемент в края на всяко едно занятие изгражда увереност и лидерски качества у малките ученици.

Всяко занятие и в III ниво започва с актуализиране на знания и умения от предходните две нива. Така надграждаме постоянство и отсяваме нова и стара информация.

В последното занимание се заформи една симбиоза между големите и малки участници. Учениците от ниво 3а помагаха на учениците от ниво първо.

Всичко това води до по-висока успеваемост на учениците.

Благодарим Ви за предоставената възможност да се докоснем до този нов за образованието ни метод за развитие!

Висока оценка за училищната програма на Академия КИТ дава и г-жа Мирена Футекова, която ръководи групата по ментална аритметика в НУ „Д. Благоев“, гр. Стара Загора:

Здравейте, Академия КИТ,

Искам да споделя личния си опит относно провеждането на занятия по Ментална аритметика в Начално училище ,,Димитър Благоев“ гр. Стара Загора. Казвам се Мирена Футекова и съм Старши начален учител с 25 годишен стаж.

Групата, която ръководя  в нашето училище, е съставена от  четвъртокласници, които имат огромно желание и интерес да работят както с абакусите, така и с всички останали начини за смятане – с виртуално сметало и разнообразните игрови форми, които Академия КИТ предостави като методика на мен. Често пъти използвам видеата към уроците, които предоставят изключително ясни обяснения и възможност за упражнение. Особено интерсни са логическите задачи в края на уроците, защото учениците, с които работя, са с висок интелектуален потенциал. В резултат на ежеседмичните занимания децата много бързо и уверено усвояват предвидения материал. Наблюденията ми са, че, паралелно  с интелектуалните качества, у тях се развива креативността, въображението и мотивацията за учене.  Личното ми мнение за обучението на нас, учителите, е, че треньорът, с който имаме системни срещи, дава ясни , конкретни и разбираеми /дори  за начинаещи/ практически указания как се работи с абакус и виртуално сметало.

Бъдете здрави, Академия КИТ, респект към благородната Ви мисия!

 

Не просто растеж, а ангажимент за промяна на ученето

Широкият географски обхват от български училища демонстрира не просто растеж на инициативата, но и ангажимента на училищата за развитие на математическите умения на децата. Приложението на методиката от експертно обучените учители по менталната аритметика бива определяно от самите тях като иновативен и ефективен метод за развитие на внимание, концентрация и бързо мислене у децата. Все повече училища в страната се включват в този постоянно развиващ се проект на национално ниво, за да участват в промяната на начина, по който се учи и се развива математическото мислене на децата.

Всички въвлечени в програма „Ментална аритметика – достъпна за всяко дете“ завършват календарната година с изключителната си ангажираност в развитието на децата и радостта, че тази програма се разраства бързо и достига не само до големи градове, но и до най-отдалечените региони на България.

Визионерската линия на толкова много учебни заведения, които вече включиха менталната аритметика в своите програми за развитие на учениците, доказва волята на ръководствата да откриват иновативни и работещи методи да вдъхновяват ученици да постигат невиждани върхови постижения в математиката.

Вълнуващата тенденция на растеж и разширяване на училищната мрежа участници в „Ментална аритметика – достъпна за всяко дете“ не е просто символ на успех за Академия КИТ, а ясно изражение на трансформиращото се образование в България. Менталната аритметика в училище е един от иновативните, динамични и ефективни начини за обучение. Това не е просто методика, а цялостен подход към развитието на детските умения, вниманието и бързото мислене.

Продължаваме да работим с всички сили за уменията на всяко дете

Екипът на Академия КИТ се гордее, че е щастлив свидетел на вълнуващи трансформации за учениците, които успешно завършват всяко следващо ниво от програмата и с гордост получават своите сертификати. С увлекателни занимания и класни дейности, учителите, обучени специално по методиката на първата школа за ментална аритметика в Пловдив – Академия КИТ, подготвят учениците си за едно интересно бъдеще. Получаваме поредно доказателство, че този уникален метод не само разширява хоризонтите на умственото развитие на децата, но и им осигурява изключително полезни ТОП умения, които ще ги водят към все по-сериозен успех. Този успех не е еднократно постижение, а начин на мислене, свързан с концентрация, бързина и аналитичност – ключови компетенции за бъдещите лидери и иноватори.