Най-честите причини за лош почерк при децата и защо трябва да работим върху краснописа

Краснопис с модерна калиграфия

Списък с най-честите причини за лош почерк

 

 • Училищата нямат отделен предмет по краснопис, който да подпомогне изграждането на хармоничен почерк, както беше преди. Програмата не отчита особеностите на децата, индивидуалното темпо на овладяване на материала, уменията, с които детето е дошло в училище. В крайна сметка, който се справи, браво.
 • Химикалката и непрекъснатото писане причиняват напрежение в ръката. Ръката на ученика бързо се уморява и почеркът се влошава. При писане с четка или перо ученикът пише по-съзнателно, има време за размисъл, всичко се случва по-хармонично.
 • Неподходящи бюра и столове у дома и в училище. Мебелите трябва да бъдат съобразени с индивидуалните особености на детето. Ако това не е така, ученикът компенсира неудобството с промени в стойката, позицията на краката и ръцете. Това се отразява негативно не само на почерка, но и на здравето на детето.
 • Слабо развити фини и груби двигателни умения. Често чуваме колко е полезно децата да сортират мъниста, да извайват от пясък или пластилин, да играят различни игри с пръсти, но по някаква причина забравяме за двигателните умения на тялото като цяло. Не по-малко полезни за писането са и скачането на батут, колоезденето, греди и т.н. Детето трябва да се развива хармонично.
 • Мозъкът на детето не е готов за училищни натоварвания, а училището не позволява да узрее. В идеалния случай всички деца в предучилищна възраст трябва да бъдат диагностицирани от невропсихолог преди да постъпят в първи клас. Специалистът ще установи дали пространственото възприятие, зрително-моторната регулация и др. са достатъчно развити.

Въпросът за почерка на децата е в  топ 5 въпросите на родителите по всяко време на учебната година.

В света на компютърните технологии почеркът е на втори план, в училище отделят недостатъчно внимание на краснописа. Отдавна няма предмет краснопис.

Сега умението да напечаташ е много по-ценно, отколкото красивото писане на ръка. За да попълниш различни бланки и документи, е необходим печатен шрифт.

Но оценъчната система в училище никой не я е променил. На децата понякога се намаляват оценки за нечетливо писане. Обидно? Разбира се.

Какво да направят родителите?

Да поставят пред себе си и детето конкретна цел:

Красив почерк

Как да се измине пътят от нечетливо изписани букви до красив калиграфски почерк? Как да обясним на детето без ….. разправии важността на красивия почерк? И защо това е важно за самото дете?

Ето накратко какви са нагласите, напълно противоположни:

 • Не е нужен този навик, при новите технологии децата ще се научат да пишат и ще имат някакъв почерк.
 • Важен е не само почеркът, а и процесът на обучение в писане!

Застъпниците на красивия почерк имат своите научно обосновани  доводи:

 • Той е важен за мозъка. Писането на ръка (особено калиграфското) влияе на различните зони в мозъка и дава многостранно качествено развитие. Това е научно доказано.
 • С помощта на уроци по краснопис се развива концентрация, търпение, внимание към детайла.
 • Отпуска, дава възможност на мозъка за превключване на свободно творческо съзнание, задейства процеса на творчество и изобретателство
 • Дава възможност за усвояване на важни навици като планово развитие, умение за справяне с трудности, преодоляване на нови и сложни неща, развива трудолюбие.
 • Открива много допълнителни възможности, в това число и професионални.

Това са отлични мотиватори за нас, родителите. Децата с техните разбирания не изпитват разумна нужда да развиват мозъка си. От гледната точка на едно 7 годишно дете не е важен смисълът на „концентрация и възприемчивост“. От гледна точка на едно 5 годишно дете не е нужно да се упражняваш упорито в нещо… Именно тук – в различния смисъл и задачи (при родителя и детето) се формира конфликтът на интереси!

Но то има мечта да стане художник, дизайнер, архитект или учител? Е, обяснете му, че има стъпки, през които трябва да мине всеки професионалист. Но не му изнасяйте лекция. За децата е важно друго. За тях ползата не е в смисъла. На тях им е важно процесът да е интересен и в удоволствие! Както в игра!

Вижте детайли за обучението в Школа Краснопис за деца – авторска програма на Академия КИТ – част от обученията, развиващи топ уменията на бъдещето.