Как да разпознаваме фалшиви новини | Топ 5 съвета за деца

Как да разпознаваме фалшива информация

Живеем във време, в което непрекъснато сме бомбардирани с информация през непрекъснати новинарски канали и социални медийни платформи. Учениците имат достъп до всякакъв вид информация – от официални и неофициални източници, което може да бъде силно объркващо.

Нуждата от инструменти за дешифриране на уместна информация

Критическото мислене и медийната грамотност никога не са били по-важни. В морето от информация учениците трябва да имат знанията и разбирането как да дешифрират фалшивите новини и да разбират кое е уместно и кое е точно, тъй като бурята от информация е ежедневна.
Учителите и родителите винаги са на разположение, за да помогнат на учениците да се насочат към надеждни източници на новини.

Какво е проверка на факти?

Проверката на фактите е нещо, което всеки може да направи и включва разглеждане на публикувана информация и проверка дали е точна или не. Има все повече хора, които говорят за и споделят фалшиви новини; вече има много налични официални услуги за проверка на факти, където обществеността може да търси по тема и да намира проверени факти. В България можете да използвате factcheck.bg, единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите – инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), чиято цел е да разкрива и да се противопоставя на лоша информация.

Препоръчваме ви няколко прости изследователски умения, които ще помогнат на учениците да избегнат академичната нечестност и да станат силни мислители.

Нашите ТОП 5 съвета

1. Проверете източника и неговия автор

Запознати ли си сте източника, надежден ли е? Ами авторът? Проверете тяхната достоверност. Потърсете оригиналния източник – каквото и съдържание да гледате, опитайте се да разберете кой го е създал или откъде идва първоначално. Наистина ли са надеждни експерти по темата? Тази стъпка на разследване ще ви помогне, когато се позовавате на авторитетен текст, за да защитите своя теза или мнение.

2. Обърнете внимание на заглавието и авторските редове

Винаги четете отвъд заглавието, за да проверите истинността на източника. Много често фалшивите автори използват заглавията като примамка за кликване, за да привлекат вниманието на своите читатели. Заглавията и авторските редове са сигурни начини за измама, ако публиката не е внимателна. Не забравяйте, че заглавието не винаги казва истината, прочетете цялата история, за да проверите нейната достоверност.

3. Разгледайте доказателствата в новината

Проверете цитатите и фактите в новината, за да видите дали са надеждни и верни. Освен това проверете и датата, тъй като някои изкривени истории променят датите на публикуване на стари новини, за да произвеждат фалшиви новини.

4. Използвайте преценката си

Преди да споделите следващата публикация по тема, която е привлякла вниманието ви, отделете малко време, за да проучите надеждността на източника, като проверите дали други надеждни източници на новини са пуснали информация по същата тема.

5. Консултирайте се 

Говорете с възрастен, когото познавате и на когото имате доверие, за допълнителна помощ и подкрепа. Вашите учители и родители могат да ви помогнат да се ориентирате към надеждни източници по страхотен начин. След като намерите надежден сайт, авторитетен автор, учебник или уважавани автори на видео съдържание, продължете да следите последни новини от тях, за да получавате дневната си доза от текущи събития и забавни факти, свързани с интересите ви.
И накрая, като БОНУС съвет: тренирайте изследователското и критическото си мислене, като използвате както уебсайтове за проверка на факти, така и образователни програми като Школа ПИТАГОР на Академия КИТ, която развива критическо, логическо и системно мислене при децата.