Защо трябва да учим децата на етикет и обноски активно?

Обноски - деца

Готово ли е Вашето дете за успешен социален живот?

Кои са социалните умения, които усвояват успешните деца?

„Казвайте „благодаря“, „Седете изправени“, „Не забравяйте ръкостискането“, „Кажете „моля“… Всички сме чували фрази като тези в нашия собствен процес на израстване, защото родителите ни са опитвали да ни учат на социално приемливо поведение, на маниери. Много от нас правят същото с децата си. Но какво е притеснителното? Какво е толкова важно при обучението в обноски? От една страна, добрите нрави отговарят на социалните очаквания – от децата се очаква да имат добри маниери, а те и техните родители получават повече уважение и доверие, когато демонстрират висота в обноските.

Но това, което трябва да имате предвид, е най-вече ролята на добрите обноски за бъдещето на вашите деца. В основата на етикета е уважението към себе си и другите, т.е. емоционалната интелигентност. Добрите обноски показват чувство на уважение към чувствителността на другите хора. Когато казваме „благодаря“, отделяме време, за да накараме другия човек да се чувства ценен. Употребата на „моля“ указва правото на човека срещу нас да не прави това, което сме поискали, т.е. с прикаченото „моля“ ние не изискваме взискателно.

Добрите обноски също показват, че детето се вслушва не само в наставленията, но най-вече в примера на родителите си и прави това, на което е научено посредством личното си поведение. Това са добри черти на характера, които учителите и другите авторитетни личности ценят. Маниерите предават доста информация, нали? Особено наболял проблем в обществено-политическия живот напоследък е именно липсата на елементарно социално поведение от страна на публични личности, които всъщност демонстрират нулево разбиране и неуважение към добродетели, закони, правила и хора.

Обноски и бъдещи успехи

Направете на децата си тази голяма услуга и покажете и ги научете на добри маниери. От шефове до приятелки, обноските могат да осъществяват или да провалят възможности. Например, ако детето ви кандидатства за първата си работа и неговите квалификация и знания съвпадат с тези на друг кандидат, по-учтивият и възпитан кандидат ще надделее в конкурса за работа. Ако синът Ви иска да покани момиче на среща, той може да получи отказ и причината да е в лоши маниери. Вашето още малко дете пък ще установи, че добрите обноски са много полезни, за да се „влюби“ в учители, треньори, връстници и дори в съседите. Накратко казано, детето Ви ще е многократно по-успешно в живота като цяло, ако усвои добрия етикет, в чиито основи стоят човешките добродетели. Нашето обучение по “Емоционална интелигентност, етикет и обноски“ стъпва тъкмо на това разбиране.

Глобално за обноските

Не само бъдещите личностни успехи или неуспехи на Вашето дете зависят от поведението му в социалната среда. Това е репутацията на Вас като родители, на нас – като учители и в крайна сметка – цивилизоваността на културата и обществото, чиито съвременници сме. Макар че никой не е съвършен, представете си култура, в която добрите обноски просто не съществуват. Добрите взаимоотношения и нрави същевременно учат на организираност и на академична целеустременост. И далеч не само на това! Те определят стандарт, спрямо който може да се измери онова поведение, което спомага за поддържане на реда и цивилизоваността в обществото.

Става ясно, че изборът да научите или да не научите децата си на добри обноски може да има значителни последици. Заслужава да се отбележи още веднъж, че добрите нрави, моделирани в дома, могат значително да съкратят пътя към тяхното усвояване. С други думи, вместо да четете лекции и нравоучения, просто ги прилагайте. Практикувайки у дома етикет и обноски, ще научите децата си „точно как се прави“, а един ден ще установите с гордост, че те прилагат наученото навън.

Готово ли е детето Ви?

Не пропускайте първите 10 години, защото добрите обноски на детето показват, че то знае да цени чувствата и правата на другите. Ето бърз списък, по който да оцените успехите си в „активно преподаване“ (давате личен пример) на основните поведенчески и социални умения, нужни на Вашето дете.

Чек лист

 • Казва „моля“ и „благодаря“. Така всъщност показваме благодарност за нещата, които другите правят за нас.
 • Представя се при запознанство. Етикетът повелява винаги да представяме себе си, както и приятелите си един на друг, ако някои не се познават.
 • Покриване на устата при кихане или кашляне. Това и следващото в последната година и половина със сигурност го усвоихме.
 • Измива си ръцете преди хранене. Това е проява не само на добър етикет, но и на добра хигиена.
 • Не чопли носа си публично. Никой не е длъжен да види това.
 • Поздравява посетителите и се сбогува с тях. Дори и да сме по-стеснителни, поздравите и сбогуванията са важни. В последствие добиваме увереност.
 • Иска и пита за неща вместо да посяга към тях. Например, не е прието да посягаме през масата по време на хранене.
 • Чука на вратата преди да влезе в конкретни стаи. Особено вратата на тоалетната и на банята!
 • Реагира, когато възрастен го попита как е. А в най-добрия случай детето на свой ред също се сеща да попита, реципрочно, другия „А ти/Вие как си/сте?“.
 • Не прекъсва разговор. Детето „успява“ да изчаква своя ред, колкото и нетърпеливо да се чувства.
 • Казва „Извинете“, когато трябва да прекъсне разговор. Понякога това е спешен случай, но въпреки това е учтиво.
 • Казва „Извинете“, ако се блъсне или изблъска някого, за да го увери, че не го е направил нарочно.
 • Не използва електроника на масата за вечеря. Така показваме на другите, че тяхното присъствие е важно за нас.
 • Следи и седи на мястото си в залата търпеливо по време на пиеси, филми и други събития. Нужно е подобаващо уважение, дори и да ни е скучно.
 • Не коментира външния вид на другите. Не е нужно да нараняваме чувствата и самочувствието на останалите.
 • Задържа вратата отворена за другите. Никой не обича да му се затръшва вратата, когато влиза в стая.
 • Оригванията са деликатни и „тихи“. И не забравя да каже „Извинете ме“ след това.
 • Предлага да помогне на възрастни, ако имат нужда – да се изкачат по стълби или да вдигнат тежки хранителни покупки.
 • Искрено се извинява, когато е необходимо. Понякога другият човек трябва да ни чуе да казвате: „Съжалявам“.
 • Известява с извинение ставането си в края на храненето. Вместо просто да станем, за да си тръгнем, нека да кажем: „Моля, може ли да ме извините?“.
 • Използване на добри маниери на масата при хранене. Да използваме приборите правилно и да дъвчем със затворена уста.
 • Положително отношение. Това превръща детето в човек, когото хората обичат да имат наоколо.
 • Ръкуване. Плътното ръкостискане прави добро впечатление, когато срещнем някого.
 • Връщане на „неща“ след заемането им. Така показваме уважение към вещите на други хора.
 • Избягване на лошия език. Думите, които използваме, са твърде важни и разкриват нас самите.
 • Споделяне. Това е основен начин да проявим внимание към нуждите и чувствата на другите.
 • Прави (искрени) комплименти. Всеки обича да чува хубави неща за себе си.
 • Изпълнява задачи за възрастни, без да се оплаква. Не правим живота им по-сложен, като спорим.
 • Опитва се да пише благодарствени бележки, когато получава подаръци. Технологиите са реалност, но понякога се нуждаем от по-лично отношение.
 • „Прави за другите това, което искаш да направят те за теб.“ Ако знае това правило, за детето е по-лесно да следва всички останали.

Тези прости, но системни обноски изучават децата с Академия КИТ„на практика“ в специален раздел от обучението по EQ, етикет и обноски, за да утвърдим в обществото ни емоционално и социално интелигентни личности.