10 лесни начина да помогнем на детето да пише красиво

Уроци по краснопис

Факт е, че четливият и красив почерк повишава не само оценките в училище, но и интелектуалното самочувствие на всяко дете, докато лошото и разхвърляно писане го прави по-малко уверено в клас по най-важните изучавани предмети.

За красив почерк ключовата дума е „НАВРЕМЕ“

Ако и с Вашето дете е така, то непременно трябва да опитате новаторски начини за подобряване на краснописа отрано. Това е така, защото след като детето ви възприеме грешен стил на изписване и го използва, с времето ще става все по-трудно за коригиране.

Предимство е, че мозъчният префронтален кортекс , където се съхранява работната памет, е по-слабо развит при децата, отколкото при възрастните. Така едно дете може да се учи и да подобри почерка си много по-бързо от възрастните. Така че, ако забележите неправилни черти в писането при детето си, би било полезно незабавно да вземете мерки за красив почерк.

Как да подобрите почерка на вашето дете

 1. Изберете правилната хартия и химикалка

За най-добър почерк е важно да изберете правилните канцеларски материали. Освен това моливът и химикалката, с които детето ви пише, трябва да имат правилния размер и форма.

Твърде тънък или твърде дебел молив или химикалка може да стане причина за разхвърляния почерк на вашето дете. Вместо това изберете молив, който детето ви може да държи правилно. Например по-малките деца имат малки ръце с по-слаб захват, така че дебелият и къс молив е идеален за тях.

Освен пишещото средство, уверете се, че хартията, върху която пише вашето дете, е с правилната дебелина и текстура. Отново твърде дебела или твърде тънка хартия може да навреди на ранния детски почерк.

 1. Помогнете на децата да постигнат правилния захват

Начинът, по който вашето дете държи химикалка и молив, определя качеството на неговия почерк. Затова трябва да следите за правилния захват на молива.

В първи клас Вашето дете вече трябва да държи пишещото средство в „златен триъгълник“ – между палеца, показалеца и средния пръст. Междувременно безименният и малкият пръст се използват за подпора.

За да помогнете на детето си да формира удобно хващане, давайте му следните дейности още преди 1 клас:

 • Да използва малки пастели, тебешири.
 • Да реже ситни парченца хартия с пластмасова ножица .
 • Нанизване на топчета, мъниста.
 • Рисуване с пръсти.
 • Да използва пинсети.
 • Да строи с лего и други подобни блокчета.

Здравият и удобен захват на инструмента за писане е от съществено значение за добрия почерк. Ето защо, ако детето се затруднява с хващането в „златен триъгълник“, не се отказвайте, а му давайте разнообразни задачи с всякакви безопасни домашни инструменти.

 1. Дръжте ръката

Забелязвате ли думи или черти, отбелязани върху следващите празни страници на тетрадката? Това е признак на стрес. Това показва, че детето Ви може би пише под стрес и прилага твърде силен натиск, което не е добре за неговия почерк и психическо състояние.

Така че трябва да помогнете на детето си да упражнява точен натиск, докато пише. За целта може да се наложи да хванете малко ръка. Хванете деликатно ръката на детето си, докато пише, и му покажете колко натиск трябва да упражнява, за да пише добре.

Освен това създайте релаксираща среда за вашето дете. Децата не трябва да се чувстват стресирани докато пишат, защото това ще се отрази на процеса на писане. Концентрацията без напрежение е една от главните ни практики в изграждането на красив почерк в Школа Краснопис.

 1. Формирайте скорост на писане

Скоростта е решаващ фактор при писане. Ако детето ви пише твърде бързо, то може да загуби контрол и да не формира правилните форми на буквите. И обратно, ако детето ви пише твърде бавно, може да не успее да изпълни училищните си задачи навреме.

В началото трябва да позволите на детето си да отделя достатъчно време за писане. Децата първоначално имат нужда да помислят и обработят информацията правилно, преди да я запишат.

Постепенно, когато детето ви се научи да пише букви, които са последователни и с еднакъв размер, можете да го помолите да ускори писането си. Например, можете да им дадете списък за написване на определени продукти за пазаруване или да препишат училищната си програма. Такава дейност ще подобри скоростта им на писане и те могат по-добре да контролират двигателните си движения.

 1. Създайте забавна среда за писане

Детето ви не трябва да бъде нервно докато пише. Вместо това то трябва да се чувства щастливо и мотивирано да пише.

Децата винаги се чувстват насърчени, когато опитват нови неща. Така че, вместо да им даваме обикновена хартия и химикалки да пишат, нека създадем среда, в която детето да се научи да пише красиво докато се забавлява.

Например, дайте на децата си качествени графитни моливи 2B, цветни пастели и нестандартна хартия, за да се упражняват в писането. Можете също така да вземете детско бюро и стол, за да може детето ви да седи в правилната поза за писане.

Работете върху създаването на забавна атмосфера, която може да развълнува децата да практикуват повече задачи за писане на ръка.

 1. Разберете основния проблем

Не насилвайте детето си да подобрява уменията си за писане на ръка. Вместо това се опитайте да разберете защо детето ви се затруднява да пише чисти думи.

Няколко причини могат да повлияят на почерка на детето. Например, ниската увереност може да накара детето да пише лошо. Често децата използват разхвърляно писане, за да прикрият своите правописни или граматически грешки.

Освен това децата с логопедичен проблем или сензорни разстройства също изпитват затруднения да пишат. Например за някои деца може да е трудно да разпознават форми, което води до лош почерк. За други пък е трудно разграничаването на звукове. След като разберете защо почеркът на детето ви е неправилен, можете по-добре да му помогнете.

 1. Работа върху двигателните умения

Физическата и умствена координация са от съществено значение за доброто писане. Затова се старайте да подобрявате двигателните умения на детето с многообразни занимания за фина моторика. Така то ще може да държи правилно пишещи средства, за да пише спретнато и без умора и натоварване. Двигателните умения също така помагат на децата да поддържат и правилната поза при писане. Бъдете сигурни, че така детето Ви ще подобри ловкостта и координацията, за да развие красив почерк.

Ето някои дейности, несвързани с писане, които можете да опитате, за да подобрите двигателните умения на детето си:

 • Използване на прибори за хранене.
 • Хвърляне и хващане на топка.
 • Изработка на играчки от глина.
 • Игра на Jenga и много, много други!
 1. Сприятелете се с азбуката и елементите на буквите

Често децата се борят докато формират последователен поток на писане. Те често пишат всички букви в различни размери с неравномерно разстояние.

Така че ако помогнете на детето си да разбере формата и наклона на всеки елемент и буква. Това ще допринесе много за подобряването на неговия почерк. Следвайте инструкциите на началния учител и ги насърчавайте. Напомняйте какъв размер, ширина и разстояние трябва заеме всяка буква на реда и им помогнете да правят разлика между главни и малки букви на тетрадка с тесни и широки редове. Може да ползвате и тетрадки с подготвени за проследяване на букви, с които ученикът да научи извивките и щрихите на всяка буква.

 1. Четете повече

Насърчавайте детето си да чете повече. Това гарантирано помага на децата да схванат формирането на буквите и разредката.

Можете да поглезите детето си и с интерактивен материал за четене, който може да задържи вниманието му за по-дълго.

 1. Практикувайте, практикувайте и пак практикувайте

Практиката е това, което ще помогне на детето ви да развие перфектния стил на почерк. Писането на ръка е изкуство, което изисква постоянна практика, за да се овладее.

Така че, поставете цел пред детето си да пише страница всеки ден. Може да се наложи да използвате иновативни подходи, за да мотивирате детето си да прави това упражнение всеки ден, но ще си заслужава.

Можете дори да променяте нещата от време на време. Да заведете децата си на плажа и да ги оставите да пишат на пясъка или да вземете лесни за почистване маркери и да оставите децата си да пишат на стената или на хладилника. Може да бъде по-забавно за тях, отколкото просто да пишат със скучен стар молив всеки ден. Поне докато усвоят смисъла и важността на красивия почерк.

В заключение

Добрият почерк не само помага за получаване на по-високи училищни оценки, но също така подобрява детската концентрация и увереност. Следователно, независимо дали искате да подобрите и собствените си умения по краснопис, или тези на детето си, днес е подходящият момент да започнете заедно. Всички споделени по-горе съвети за подобряване на почерка са подходящи за ученици от всички възрасти. Така че всичко, което трябва да направите, е да следвате правилните стъпки, за да експериментирате и да създадете впечатляващ стил на красив почерк!

Вижте и кои са характерните черти на всеки красив почерк.

Открийте информация и за стартиращи групи за обучение в нашия иновативен курс по краснопис.