7 правила за краснопис или как да оцените своя почерк и този на детето ви

Правила за краснопис

Ако детето ви има лош почерк, научаването как да подобри уменията за писане на ръка е наложително

Както сме отбелязвали и преди, хората все по-рядко пишат на ръка в цифровата ера. Въпреки това добрият почерк все още е от решаващо значение за ученето и развитието на паметта, а проучвания показват, че мозъкът обработва информацията много по-бързо и качествено, когато я записваме на хартия. Добрите умения по краснопис помагат за подобряване на концентрацията и баланса на тялото. Например, можете да се съсредоточите по-добре, когато пишете на ръка, тъй като множество части на тялото се концентрират върху една задача.

Краснопис. С какво да започнем?

Предлагаме ви да видим какви са критериите и основните черти на всеки красив почерк.

Първо, наред с краснописа на ученика, анализирайте и своя почерк

Преди да опитате да помогнете на детето си да усвои добър, красив почерк, анализирайте първо своя стил на писане. Това ще ви помогне да идентифицирате проблемите с личния си ръкопис и да намерите правилните решения. Учителите и родителите могат по-добре да помогнат на учениците, когато са наясно и помнят собствените си борби с краснописа.

Ето няколко практически съвета как да анализирате почерка – своя и на вашето дете:

 1. Разгледайте краснописа на други хора и на връстниците на детето

Като определите своите умения за писане на ръка, по-лесно ще бъде да откроите и степента на красив почерк на своето дете спрямо останалите ученици на същата възраст. Най-лесно е. Сравнете почерка на вашето дете с този на неговите съученици и вашия почерк с този на колегите и обкръжението си. На мига ще разберете колко лош или добър е вашият почерк. Въз основа на това можете да следвате подходящия метод и да научите как да подобрите уменията си за писане на ръка.

Български език краснопис

 1. Дайте на други хора да прочетат написаното от вас

Добро упражнение е да помолите други хора да прочетат нещо, което сте написали, за да проверите четливостта и структурата на вашия почерк. Изследванията показват също и че всеки човек има различни способности за четене. Карайки други хора да разчетат вашия почерк и да прочетат какво сте написали, ще анализирате по-обективно уменията си.

 1. Консултирайте се с учители

Най-добрата практика за подобряване на уменията за писане на ръка на вашето дете е – наред с вас – и учители да участват в процеса. Преподавателите 100%  могат да ви посочат да идентифицирате конкретни проблеми с краснописа, както и да предложат правилни практики за писане на ръка, тъй като имат повече опит.

 1. Обърнете внимание на стойката си

Не се фокусирайте само върху крайния продукт. Наблюдавайте позата на себе си и на детето си, докато пишете. В много случаи захватът на химикалката или молива ви не е правилен или може би оказвате твърде силен натиск върху пишещото средство? Отделете малко време да наблюдавате себе си и детето си, докато пишете. Това ще ви помогне да откриете още една реална причина за лош почерк.

Кои са чертите на добрия ръкописен стил и почерк?

Добрият почерк е важна личностна черта за всеки, особено за децата. Безспорно помага в академичните среди и подобрява нивата на концентрация и самочувствие. Така че, за да знаете как да добиете чист и красив почерк, първо може да разберете как изглеждат добре стиловете почерк.

Ето основните характеристики на добрия стил в писането на ръка:

 1. Форма на буквата. Постоянната и правилна форма на буквата е основна черта на добрия краснопис. Уверете се, че всичките ви букви имат специфични, еднородни форми и са лесни за четене.
 2. Разстояние между буквите. Можете да изберете да не оставяте разстояние между буквите, а да пишете непрекъснато (слято), като в курсивния стил на писане. Можете обаче да оставите разумно разстояние между буквите си, като в традиционния стил на почерк. Което и да изберете, трябва да следвате едно и също разстояние между буквите в целия текст.
 3. Наклон на буквата. Наклонът на буквата е ъгълът, под който тя се накланя. Повечето от буквите в кирилицата и латиницата се накланят от дясната страна. Някои избират почерк без наклон. Така че най-добрата практика за подобряване на краснописа е да следвате само един избран от вас самите модел, който лично усещате като най-близо до вас, удобен, приятен за гледане и лесен за четене.
 4. Натиск върху хартията. Прекаленият натиск върху листа докато пишем може да остави отпечатък и релеф върху следващите няколко страници. Това силно ще повлияе на потока и плавността на ръкописа.
 5. Свързващи елементи. Свързващите буквите щрихи са от съществено значение, за да изглежда вашият почерк безупречен. Наистина, ако пишете свързано в курсив, по-красив е онзи почерк, който е написан плавно, в поток. Неслучайно началният учител държи на това. Доверете му се. Знаете ли, че свързаното писане ни позволява да пишем много по-бързо? А скоростта ще има значение в бъдещите училищни успехи на детето ви…
 6. Разстояние между думите. Освен еднаквото разстояние между буквите, характерно за красивия почерк е и постоянното еднакво разстояние между думите. Следователно вашият почерк ще бъде по-четлив, когато оставите подходящо разстояние между думите си.
 7. Еднороден поток. Красивият почерк има постоянен поток от началото до края на текста. Ръкописът изглежда добре само когато всяка буква има еднакъв размер и форма, главните букви се отличават от малките, спазват се еднакви разстояния между тях, както и между думите.

Има няколко лесни начина да изпълним правилата за добър краснопис. С практикуването им ще помогнете на детето да се зареди с естетическо самочувствие и да потърси своя красив почерк.

Вижте и нашето кратко и лесно ръководство как да помогнем на детето да пише красиво.