7 завладяващи факта за криптографията, с които да вдъхновите детето си да стане гений

Деца откриватели с Академия КИТ

Знаете ли, че 10 от 10 деца изгарят от нетърпение да „разбиват“ шифри и кодове? А знаете ли, че това занимание развива у тях системно мислене, което ще ги направи гении!

Шпиони, енигми, тайнствено знание, а понякога просто за забавление – през цялата история криптографите са разработвали все по-сложни кодове и все по-елегантни начини за разрешаването им.

Какво е криптография?

Самата дума криптография има гръцки произход. „Kryptos“ означава скрито, а „Graphein“ – дума. Занимава се с изследване на кодове, как са направени и как са разбити или как могат да бъдат разбити. Въпреки че създаването на код е толкова старо, колкото и самото писане, терминът „криптография“ е въведен чак през 19 в., когато Едгар Алън По го използва в разказа си „Златната буболечка“.

работилница за деца Криптография Пловдив

Какво е криптиране?

Криптирането е термин, който идва от науката за криптографията. Включва кодиране и разкодиране на съобщения с цел защита на тяхното съдържание.

Една от най-древните форми на криптиране е заместването на букви. В нашето обучение  Школа Питагор и работилниците по криптография учениците попадат в мистичната атмосфера на криптографията, изработват и практикуват шифриране и дешифриране.

Лупа-знание
А знаете ли, че 9 от 10 интернет потребители не осъзнават реалистично, че техните лични снимки, видеоклипове, документи и т.н. в смартфона и компютъра не са в безопасност? Дори ако са онлайн „само понякога“!

Днес с помощта на компютърни алгоритми и изкуствен интелект можем да разбием някои от най-упоритите тайни кодове, но все още остават мистериозни, неразбиваеми шифри от историята. Повярвайте, изкуственият интелект не може всичко! Човешкият гений все още стои твърде високо.

Това, което може би все още не сте чували за криптографията, са тези

7 интересни факта за шифрите и кодовете!

  1. Най-старият опит за криптиране, известен на човечеството, датира от египетското царство, около две хиляди години преди Христа. Шифрите са открити в гробницата на Хнумхотеп II.
  2. Юлий Цезар пък е използвал криптиране в дните на Римската империя, за да шифрова писма и съобщения. Като цяло криптирането играе важна роля в много войни и във военните действия през годините.
  3. Все още редица шифри на глинени плочи, папируси и дискове на хиляди години остават неразкрити и до днес. За добро или пък не, древните хора са запазили своите тайни.
  4. Франсис Бейкън създава сложна система за писане, която разчита на двоични кодове и шрифтове, което му позволява да скрие съобщения в напълно обикновени текстове. Някои учени дори смятат, че Бейкън е скрил доказателства в Шекспировото The First Folio, че той, а не Шекспир , е истинският автор на пиесите.
  5. В момента криптирането е най-практичният и лесен начин за защита на електронно съхранявани, обработвани или предавани данни.
  6. Всяка система за криптиране има 2 части: алгоритъмът за извършване на трансформацията и тайна част от информацията, която определя конкретната трансформация (наречена ключ).
  7. Може би се броят на пръсти криптографите, които могат да разшифроват информация без ключ. Това обикновено са хора с развито системно мислене – притежаващи всестранни знания в резултат на експерименти с множество от – на пръв поглед – нелогични метапредметни взаимовръзки.

⇒Топ съвет за родители

Палете и поддържайте любопитството на своя ученик към всички факти, до които има досег, чрез предизвикателства на ума – шифри, кодове, енигми. Така детето изгражда последователна логическа система, начин на мислене, свойствен за всеки начинаещ гений-откривател. В това се състои задачата на еднократното ни занятие-работилница „Криптография – разшифровай“ (вижте тук).

Ако Ви заинтригувахме, разгледайте всичко за авторското обучение в 10 седмичната Школа Питагор на Академия КИТ.