„Фибоначи и Златното сечение в Панагюрското Златно съкровище“ в Регионален археологически музей Пловдив

Работилница Фибоначи и златно сечение в Панагюрското съкровище

Побързайте да се запишете

Натиснете стрелката, за да се регистрирате за участие.

Школа ПИТАГОР“ на Академия КИТ и Регионален археологически музей Пловдив организират поредица от работилници в рамките на изключителна по рода си образователна партньорска програма, в която ще предоставят на учениците от 9 до 15 години високоефективно интердисциплинарно STEAM приключение, фокусирано върху точните науки и тяхната връзка с история, архитектура, изкуство и бит.

Образователно интердисциплинарно пътешествие в света на математиката, историята, изкуството

С вълнение обявяваме първата от поредицата работилница: „Фибоначи и Златното сечение в Панагюрското златно съкровище“, която ще се проведе на 24.02., събота, 10:00-11:30ч. в Регионален археологически музей Пловдив.

Това интердисциплинарно занятие се фокусира върху интересния свят на геометрията и числата, като ги обвързва с разкриване богатството на Панагюрското златно съкровище, едно от най-значимите археологически открития в страната ни. Учениците ще разкрият практическата връзка на математиката с древното изкуство и бит през изключително завладяващи занимания с математически изчисления, наблюдение, измервания, начертаване и създаване на творчески проект на изумително красивата фиала от съкровището.

Измерване на златно сечение РАМ Пловдив

Златното сечение и Фибоначи

Златното сечение е математическа пропорция, която вече хилядолетия интригува умовете на художници, архитекти, математици и инженери. То може да бъде открито в природата, изкуството и архитектурата, като навсякъде създава визуална хармония и красота във всяко произведение и учениците ще разкрият защо това е така!

Редицата на Фибоначи е безкрайна последователност от числа, която грабва интереса на младите умове в интересни посоки. Тази уникална математическа последователност ще бъде изучена и изчислявана в нашата метапредметна работилница, като ще бъде разглеждана и приложена в контекста на присъствието й във великолепната ФИАЛА от Панагюрското златно съкровище.

Панагюрското Златно съкровище: неповторимо културно наследство

Панагюрското златно съкровище представлява невероятна колекция от древнотракийски съдове, изработени с изключителна изящност. Академия КИТ и РАМ Пловдив предоставят практико-приложната възможност всеки ученик да се запознае с историята и вложената прекрасна математика в него, тъй като то е от съществено значение за изучаването на тракийската култура и история.

Панагюрско съкровище в работилница с Академия КИТ

В рамките на работилницата един изискан съд – златната фиала ще се превърне във вдъхновение за учениците, давайки им възможността да се потопят в миналото и в математическите пропорции и съвършената геометрия посредством практически дейности и творчески израз.

Какво ще правят учениците?

  • Ще научат да изчисляват редицата на Фибоначи и Златното сечение.
  • Ще разкрият свръхлюбопитната история за Панагюрското съкровище.
  • Ще измерят и открият Златното сечение в изящната златна фиала от Панагюрското съкровище.
  • Ще изработят собствено произведение на изкуството, използвайки научената математическа пропорция за основа и вдъхновяващото пространство на музея.

Цели на интердисциплинарното занятие:

  • Учениците да открият и обикнат магията на числата и забавната страна на геометрията.
  • Да добият практическа представа, вдъхновение и умения да изследват и да правят взаимовръзки между науките, предметите и човека.
  • Да разберат и овладеят шифъра на красивото изкуство и архитектура през интересна природоматематическа константа, прилагана от Древността до днес.
  • Да добият реално познание за историята и значимостта на феноменалната антична находка.

 Детайли и записвания

Организатори: Школа ПИТАГОР“ на Академия КИТ и Регионален археологически музей Пловдив

📍Къде? – Регионален Археологически музей Пловдив

📍Водещи: Ментори от „Школа ПИТАГОР“ на Академия КИТ и археологът и екскурзовод в РАМ Пловдив Иванка Тодорова.

🗓 Кога? 24.02.2024, 10:00-11:30 ч.

👨🏻‍🎓За кого е подходящ? – За ученици 2-7 клас.

🔖Цена: безплатно

Рeгистрация за работилницата

ВАЖНО!

*Скъпи приятели, към 26.01.2024 г. няма свободни места поради запълнен капацитет за участие в работилницата "Фибоначи и златното сечение в Панагюрското златно съкровище". Ако желаете да сте сред първите записали се за следващите ни партньорски събития с Регионален археологически музей Пловдив, може да попълните формуляра за участие в работилниците, насрочени за 20.04. и 21.09.2024 г.

Записването за участие става само през формата за регистрация тук:

🗓 Кога? 24.02.2024, 10:00-11:30 ч.

👨🏻‍🎓За кого е подходящ? – За ученици 2-7 клас.

🔖Цена: безплатно

За повече информация: 📞0878 15 50 50

*Тъй като местата са ограничени, моля да ни информирате в случай, че няма да успеете да посетите работилницата ни, с телефонно обаждане, за да освободим мястото на Вашето дете за друг желаещ участник.