Как да подготвя детето си за успешна кариера?

Бъдещи професии за децата

За младите хора светът на работа, в който скоро ще навлязат, може да се почувства малко несигурен – и с основателна причина. Изправени сме пред раждането на четвъртата индустриална революция, която ще изведе на преден план нещата, които преди това присъстваха само в научнофантастичните филми, а именно изкуственият интелект и Интернет.

Според Световния икономически форум „Повишената автоматизация може да премахне работни места в производството, транспорта, търговията на дребно, здравеопазването и администрацията и други. Повечето деца, които влизат в началното училище днес, ще работят в професии, които дори все още не съществуват.“ Докладът за бъдещето на работните места, предвижда че до 2025г. часовете работа, извършвани от машини и хора, ще бъдат равни, за разлика от 2020г. когато хора са извършвали 67%, а машини 33%. Около 85 милиона роли ще бъдат изместени от автоматизацията. Повечето хора ще работят дистанционно на непълно работно време, на договор или на свободна практика, извън традиционните отношения служител/работодател. Това може да увеличи самотата, тревожността и стреса поради несигурна заетост.

Настройването на детето ви за щастлив и успешен професионален живот трябва да се извърши много преди да напусне гимназията. Прекарването на време и усилия за увеличаване на шансовете на детето ви да бъде един от онези късметлии, които с нетърпение очакват да ходят на работа всеки ден, е много проницателна инвестиция. В края на краищата ние прекарваме около една трета от живота си на работа.

Всеки родител иска професионалният път на детето му да бъде възможно най-гладък. И има много неща, които можете да започнете да правите сега, които ще поставят солидна основа за бъдещия трудов път на вашето дете, като го настроят за пълноценен трудов живот.

1. Помогнете му да повиши EQ (емоционална интелигентност)

Макар че коефициентът на интелигентост със сигурност са желателно и полезно качество, първият компонент при мъдрия избор на кариера е да имате добро разбиране за себе си, своите силни и слаби страни и преобладаващите си личностни характеристики, обобщено – повишена емоционална интелигентност.

Нашите представи за себе си и възприятието за себе си се основават и са повлияни предимно от значимите хора около нас. Това, което казвате и как се отнасяте към детето си, влияе върху начина, по който то гледа на себе си и на света.

Разбирането и комфортът с това, което сте, ви дава увереност да поемате здравословни рискове, да отскачате от неуспеха, да опитвате нови неща, да продължите да се учите и да изграждате устойчивост. По този златен път, който искаме за нашите деца, ще има пречки и предизвикателства. Няма живот без тях. Колкото по-рано в живота се научат да разбират и ценят себе си, толкова по-добре ще бъдат подготвени да станат здрави участници в живота.

2. Увеличете неговата работоспособност

Да бъдеш работоспособен е много повече от това да имаш висок коефициент на интелигентност! Да бъдеш считан за умен несъмнено е актив в професионален план, но изследванията и опитът ни казват, че успешната кариера е нещо повече от академичния успех.

Да можем да реагираме по подходящ начин на живота и бъдещите професионални предизвикателства е нещо, което можем да преподаваме и насърчаваме в нашите деца от най-ранна възраст. Препятствията са част от пътя. Възможността да се работи около и чрез тях е от ключово значение не само за тяхното щастие, но и за успех във всяка кариера.

Голяма част от способността да се справяте с предизвикателствата е самоконтролът. Самостоятелно контролът е в състояние да управлява нашето поведение и емоции, за да постигнем по-дългосрочна цел.

Карън Йънг от Hey Sigmund, уебсайт за психологически новини, казва, че някои практически примери за самоконтрол са „забавяне на удовлетворението, контролиране на импулсите, преодоляване на разочарованието, постоянство с предизвикателство, търпеливо чакане на вашия ред и контролиране на емоционални изблици, което може да постигнете чрез обучение по емоционална интелигентност на вашите деца. Самоконтролът е в основата на нашето обучение по емоционална интелигентност, обноски и етикет.

Не забравяйте, че самоконтролът може да бъде научен, както и други високо работещи и ценени черти, като отговорност, доброта, почтеност и смирение. Ценностите, на които учим децата си. Фундаментът от ценности, в които ще възпитаме децата си, са фундамент на тяхното бъдещо развитие и усещане за щастие, удовлетвореност, успех и реализация.

3. Жажда за знания

Представете си, ч след една седмица уроци по карате малката ви дъщеря казва, че вече знае какво да прави и няма нужда да има повече часове. Може да е бил сладък отговор от петгодишно дете, но като възрастен същото отношение ще ограничи растежа.

Никога не спирай да се учиш. Подхранвайте това детско любопитство, което често може да се загуби в официалната училищна система. Насърчавайте децата си да задават въпроси, да пренебрегват чувството, че изглеждат глупави или умни и да се ангажират да научават нещо ново през цялото време. Насърчавайте наставничеството или взаимодействието между поколенията. То може да създаде и породи принадлежност, овластяване и щедрост. Желанието за увеличаване на знанията е силно работеща черта.

4. Разбиране на света на труда

Последният компонент за подпомагане на детето ви да постави чудесна основа за добра кариера е да имате широко разбиране за света на труда. Както бебето, което се научава да яде и за пръв път изпитва вкуса и усещането на различните храни, и децата ни не знаем дали  харесват определени храни или текстури, докато не ги опитат.

Когато детето ви порасне и влезе в средно образование, би било полезно да обсъдите какви възможности за заетост и реалистични възможности съществуват. Повечето хора всъщност имат доста тясно разбиране за огромния набор от възможности за кариера. Има огромно количество информация онлайн, за да се проучат възможните кариерни пътища за вашето дете, но е още по-добре да говорите с хора в индустрии, които може да ги интересуват.

Докато децата ви са малки, още в основно образование, помогнете им да изпробват нови неща, да се отдалечат от екрана, да отидат на къмпинг, да се насладят на местни пиеси и театри, да посетят музеи, да научат за други култури и да помогнат на местна благотворителна организация. Всичко това са отлични начини за разширяване на съзнанието и опита на младите хора. Това разширява тяхната перспектива и създава ценно осъзнаване на техните интереси.

Осъзнаването на техните интереси естествено ще доведе до следващата стъпка от изследването на желанията и възможностите им в света на труда.

Не забравяйте, че това е пътуването на вашето дете, а не вашето. Всяко дете е човек със собствен набор от таланти, мечти и страсти. Вашата роля като родител е да го улесните и подкрепите в това пътуване. Правете много дискусии през годините, докато расте и изживява живота. Предизвикайте го да помисли какво иска да получи от живота и какво иска да даде. С какво иска да допринесе за другите и бъдещите поколения?

Винаги можете да говорите с кариерен съветник, за да потърсите допълнителна помощ за детето си. Да обичаш работата си е основа за отлична кариера и щастлив живот. „Всяко дете е откривател“  е вярването ни в Академия КИТ, откривайте и изследвайте с децата си възможностите пред тях. Мислете за това като за търсене на злато. Бъдещето е в ръцете на нашите деца, а от нас като родители зависи накъде ще предопределим това бъдеще, доколко и в каква посока ще насочим децата си!

 Академия КИТ предлага пъстра палитра от интелектуални обучения за развитие на интелекта на децата. Ние следим, адаптираме и предлагаме обучения за деца, които подпомагат развитието им и подготовката им за бъдещите световни промени. С какво нашето обучение по Емоционална интелигентност, етикет и обноски ще помогне на вашето дете за утрешната му успешна кариера?  Ето ползите накратко:

Ползите от EQ в Академия КИТ

  1. Управление на стреса.
  2. Умения за социализиране.
  3. Управление на гнева.
  4. Ефективна комуникация.
  5. Постигане на поставени цели.
  6. Умения за официален етикет и обноски.

Повече за обучението можете да прочетете тук.

Прочетете и други наши статии, свързани с компетенциите/нужните умения на децата на бъдещето:

Топ 6 умения, нужни на децата на бъдещето