Школа ПИТАГОР в Природонаучен музей с работилница за ученици „Фибоначи и златното сечение“

Природонаучен музей Работилница Фибоначи

Вълнуваме се да поканим любознателните ученици във вдъхновяващото пространство на Регионален природонаучен музей Пловдив, за да се включат в нашата работилница „Фибоначи и златното сечение“, в която децета ще разкрият практическата връзка на математиката с природните науки. Както става ясно, и това занятие на Академия КИТ е в духа на откривателството и приложното знание.

Цели

Всяко дете да достигне до разбирането, че дори математиката може да изглежда прекрасно! Видят ли я в създаденото от природата, оттук насетне става лесно и интересно. Навлязат ли достатъчно дълбоко във всичко, учениците ще откриват математика.

Фокус:

Математическата концепция за „Златното сечение“ в природата

Математиката става лесна, ако наблюдаваш природата

В практическа творческо-математическа дейност през лесен и осезаем за разбиране начин учениците ще разгадаят потенциално сложната математическа концепция за „Златната пропорция“, която е навсякъде и във всичко, създадено от природата. Ще открият, че математиката, природните науки и дори изкуството не са изолирани един от друг странници! 
На 12.11.2023 г., неделя, от 10:30 и от 13:30 ч. учениците, които се запишат предварително в работилниците, ще изследват математиката в природата! Ще изчислят спиралата на Фибоначи и ще разберат защо всичко във Вселената се основава на математиката. 

Занятието е по методика на образователна програма Школа ПИТАГОР на Академия КИТ и е част от събитийния календар с акцент съвършена геометрия, изкуство през математиката в природата! В основата на Школа Питагор стои интегриран STEAM подход към обучението за развиване на критично мислене, който насърчава учащите да правят връзки между предметите и концепциите, които учат, и начина, по който ги прилагат към проблеми от реалния околен свят. 

Официален анонс на събитието

🌳Виж математиката в природата! Изчисли спиралата на Фибоначи!🌼

Питали ли сте се защо природата е в състояние да създаде толкова невероятни хармонични структури, които радват окото? Защо художници, композитори, поети, архитекти създават невероятни произведения на изкуството? Каква е тайната? Търсенето на тези модели започва в древната наука. Учениците, които дойдат в нашите работилници в Природонаучния музей, ще разкрият основополагаща, прекрасна математическа пропорция, която е известна като „златното сечение“ или „златното съотношение“, като ще открият и изчислят поредицата от числа на Фибоначи.
🔴Децата ще разберат какво представлява Златното сечение и ще открият сами защо то е толкова важно.
👉Онагледяване на математическия принцип в съвършените тела и форми, създадени от природата;
👉Изчисляване на редицата на Фибоначи от всеки участник индивидуално.
👉Всеки участник ще изчисли и начертае златен правоъгълник, което е геометрична илюстрация на златното сечение
👉Всеки участник ще направи замервания с инструмент за златно сечение
👉Всеки участник ще бъде откривател и ще изуми родителите си с невероятно приложно знание.
🔴След занятието Вашият ученик ще е нетърпелив да Ви провокира с наученото!

Организирано от: Регионален Природонаучен музей и Академия КИТ.
🎤Водещи: Треньори и ментори от Школа ПИТАГОР на Академия КИТ.
📆Дата: 12.11.2023, неделя
🕕Час:
1 група: 10:30 – 12:00 ч.
2 група: 13:30 – 15:00 ч.
👨🏻‍🎓Подходящо за: ученици от 9 до 15 г.
☎️Запишете се на телефон: 0877696776.

 

Академия КИТ благодари на Регионален природонаучен музей и специално на Аглика Панайотова – част от прекрасния екип на институцията, за отворената прегръдка, с която посрещнаха и приветстваха нашата мисия, като поставиха образователното ни занятие „Фибоначи и златното сечение“ в графика на любимия за деца и родители в Пловдив музей.

Очакваме ви, деца откриватели!