Ученици от СУ „Н. Вапцаров“ гр. Айтос в приключение с „Леонардо и изобретенията“

Научноизследователска работилница Леонардо изобретения
Академия КИТ Пловдив посрещна десетки ученици от 6 и 7 клас на СУ „Н. Вапцаров“ гр. Айтос на 03.12. Неделният ден беше екскурзионен за възпитаниците на едноименното училище. Учениците взеха участие в една от най-посещаваните интердисциплинарни работилници на Академия КИТ – „Леонардо и изобретенията“. Интелектуалното приключение на тези млади таланти се случи благодарение на усилията и новаторския дух на ръководството и учителите от средното училище, като главен инициатор беше дългогодишната им преподавателка инж. Златина Цаневска. Занятието се проведе в 3 части – в централни части на Пловдив и в учебните зали на Академия КИТ, където децата и техните учители бяха посрещнати от основателката на образователния център – инж. Кристина Върбанова, учители и ментори от ТОП обучителната програма Школа ПИТАГОР.

Многокомпонентно STEAM преживяване

В три отбора младите откриватели участваха в предизвикателства по откриване на емблематични обекти в центъра на града, за да разгадаят скрито знание и послания в тях, научиха се да действат и мислят като Леонардо да Винчи – да четат огледално писмо, да откриват златни пропорции в античната архитектура и да разкриват многокомпонентни загадки. С помощта на водач от иновативната школа и следвайки конкретни инструкции, учениците успяха да преминат през поставените им препятствия от областта на инженерството, литературата, градската среда и античната история, пречупени през призмата на Леонардо да Винчи.

Красив ум

Учениците демонстрираха интересни и задълбочени познания от различни научни области във вдъхновяващото пространство на „Академия КИТ“ и се запознаха по същество с откритията на Леонардо, чийто гениален ум е в основата на толкова много научни постижения. Разбраха значимостта на известни математически константи и тяхното практическо приложение. Като връх на приложното занятие, след приключване на научната част децата преминаха към практическата част и трите отбора се включиха в построяването на „Мостът на Леонардо“ – разработка на самия да Винчи, но осъществен чак половин хилядолетие по-късно. Учениците построиха свои собствени макети по групи, използвайки комбинативни умствени способности и творчески потенциал. Вълнуващата и различна специализирана работилница – среща на науката, изкуството и технологиите – беше описана от тях и преподавателите им като преживяване, което би могло да определи избора им на гимназия и университет в бъдеще. „Интересна“, „забавна“, „супер“, „най-яката“! Екипът на Академия КИТ се гордее, остави незабравими спомени за Пловдив – древен и вечен – у толкова умните и любопитни ученици на СУ „Н. Вапцаров“ гр. Айтос.