Впечатляващо участие на ученици във“Фибоначи и златното сечение“ в Природонаучен музей

За десетки деца математиката и природните науки се превърнаха в изкуство

Интригуваща среща на математиката и природните науки организираха за учениците в града на тепетата Природонаучният музей и „Школа ПИТАГОР“ на Академия КИТ.

Щастливи сме да споделим високия интерес и още по-силното и ефективно участие на десетки ученици в работилницата „Фибоначи и златното сечение“ във вдъхновяващото пространство на Регионален природонаучен музей Пловдив. 

На 12 ноември 2023 г. (неделя) във вдъхновяващото пространство на любимия на мнозина музей ментори и треньори от Академия КИТ запознаха десетки ученици с личността на Фибоначи и разкриха пред децата сложната, но вдъхновяваща математическа концепция за Златното сечение в забавна приложна работилница.

 

Участниците имаха изключителната възможност да се запознаят с тайните на съвършените пропорции в творенията на природата, прилагани и до днес в значими архитектурни шедьоври и произведения на изкуството.  Учениците откриха, че математиката, природните науки и изкуството не са изолирани един от друг непознати, особено когато правим изкуство през математиката в природата!

Откриха математиката в природата, като изчислиха спиралата на Фибоначи и разбраха защо всичко във Вселената се основава на математиката.

Всички участници се запознаха с математически принцип, по който природата създава толкова невероятни хармонични структури, които радват окото? И как художници, композитори, поети, архитекти създават невероятни произведения на изкуството! „Тайната“ се оказа толкова лесна и интересна за тях:

„Защо не учим по този начин в училище?“ – попита петокласник от МГ.

Много е забавно – възкликна друг, – мога да изчислявам до безкрай тази златна спирала…

„Моля да проверим формулата!“ – предложи трети.

Истински фурор сред децата предизвика възможността на всеки ученик да направи замервания с инструмент за златно сечение. Оказа се, че не само растения и животни, но и самите те – хората – са в съвършената пропорция! И няма как иначе, разбира се.

Защо правим Школа ПИТАГОР все по-популярна?

Попитайте който и да възрастен кой е бил най-малко разбираемият му предмет в училище. По-вероятно ще чуете „ математика “, отколкото всеки друг предмет. В последните години най-посещаваните частни уроци са по математика, а на този фон резултатите от НВО и матури по математика са все по-ниски. Това изглежда е феномен, който засяга децата ни като носители на бъдещите постижения на човечеството.

Повечето от нас обаче не изпитват страх от изучаването на природни закономерности и изкуство – без да осъзнават, че математиката, природата и изкуството са много тясно свързани! Разглеждани заедно, и трите разкриват скрити факти и принципи, разчитат на математически модели. Формите, симетрията, природните явления като ветрове, урагани, перспективата и много други са общи както за математиката, така и за природознанието и изкуството! Ето защо с Школа ПИТАГОР STEM се превръща в STEAM, като добавеното А (ART) се оказва ключово за ефективното учене. Всъщност математиката и природата са изкуство!

Цел на работилницата беше всяко дете да достигне до разбирането, че дори математиката може да изглежда прекрасно! Оттук насетне става лесно и интересно. Навлязат ли достатъчно дълбоко във всичко, децата ще намерят математика. Е, мисията е постигната. Вдъхновените ученици нямаха търпение да предизвикат самите себе си с току-що наученото!

„Изцяло в духа на откривателството и приложното знание, проведените работилници в Природонаучния музей на гр. Пловдив изпълниха важна мисия, обща за Академия КИТ и за Регионален природонаучен музей Пловдив: да палим жаждата за познание у малкия човек. Да отворим вратите на децата към метапредметно откривателство, за да прозрат, че математиката е истински обединител!“,

сподели Кристина Върбанова, основател на Академия КИТ.

Академия КИТ благодари на ръководството на Регионален природонаучен музей, особено в лицето на Аглика Панайотова, за отворената прегръдка, с която посрещнаха и разбраха нашата мисия и поставиха работилницата ни за „Фибоначи и златното сечение“ в пъстрия график на любимия на децата в Пловдив музей.