Над 100 деца за ден плени магията на математиката „Школа ПИТАГОР“ на площад Централен!  

Екипът на Академия КИТ се гордее да сподели, че вдъхнови всички ученици и родители, които успяха да посетят образователните демонстрации на Школа ПИТАГОР в събота, 28.10.2023 г. Под мотото „Геометрията лесна и интересна | На площад Централен с витрувианския човек“ утвърденият образователен център отведе над 100 деца на пътешествие в завладяващия свят на числата, а родителите се запознаха с авторската методика, развиваща пространствено и системно мислене и даваща възможност на малките откриватели да изследват математическите концепции, които са в основата на красотата на изкуството, природата, архитектурата.

През целия ден малки и големи пловдивчани и посетители на Пловдив имаха възможност да се включат в поредица работилници, част от новаторската образователна програма Школа ПИТАГОР, предназначена за ученици от 2 до 7 клас.

С мисията да направи математиката увлекателна и забавна, това събитие плени младите умове.

Всички дошли можеха да влязат „в обувките“ на витрувианския човек, който ги очакваше под формата на винилов борд – част от демонстративния павилион, и да се снимат в него. Чудесни дискусии проведоха деца, родители и минувачи пред другото предизвикателство на Академия КИТ, именувано като „бюлетина“ с твърде дълъг номер. Провокацията в деня за размисъл беше към всеки, който желае да разгадае числата. Тези, които успяха, откриха или си припомниха завладяващата поредица от числа на Фибоначи!

Преподавателите на Академията обаче изненадаха дори възрастните, които, наблюдавайки как работят децата в работилницата, единодушно  отбелязаха леката и новаторска методика на преподаване на иначе толкова „сложни, академични“ знания.

Менторите от Школа Питагор напътстваха учениците през различни дейности. В първата част на своето посещение всяко дете беше „посветено“ в изчисляването на поредицата числа на Фибоначи. Това им помогна да измерят, начертаят и да създадат свои картинни произведения на изкуството в съвършените пропорции на Златното сечение в увлекателно творческо занятие.

Любознателните ученици имаха и дейност, посветена на съвършената геометрия. Тук всеки от тях разкри красотата на мисленето в 3d и сглоби своя съвършена фигура.

Учениците, дошли на събитието ни, бяха пленени и от чудото на криптографията. Повечето от тях дочакаха реда си, за да разшифроват тайно кодирано послание.

„Приветствам всички образователни инициативи на школата! От години познаваме стремежа у всички нейни преподаватели за формиране на интелигентни, мислещи, можещи и добри деца. Обществото ни има нужда от тях!“

, коментираха родителите на ученичка, преминала през всички обучителни програми на Академия КИТ.

Случайно се озовахме с децата ми в Пловдив днес, но със сигурност ще се възползваме от възможността да се включим в онлайн обучението на живо в Школа ПИТАГОР. Толкова истинска, свежа, нужна изглежда тя, съдейки по живия интерес към логическо търсене, който бликна ненадейно от дъщеря ми.“

, споделя жена от София.

Самата авторка и вдъхновителка на системите за обучение – Кристина Върбанова – е удовлетворена от ефекта на събитието:

„Целта, която си постави присъствието ни в центъра на Пловдив през съботния ден, е изпълнена. Децата днес откриха своето място в забавната и разбираема философия на математиката, връзките й с природните науки и живота на общността. Акцент на образователните ни работилници с атрактивната вече над 500 години скица на витрувианския човек е презентация на ТОП обучението, с което математиката не само че е лесна, а е и интересна, пълна със смисъл. Това е Школа ПИТАГОР. Своеобразно приключение на интелекта за деца от 9 до 15 г., развиващо и усъвършенстващо системно, пространствено и критично мислене. ТОП умения за децата на бъдещето!“

Забавната и разбираемата философия на математиката.

Какво още очакваме от Академия КИТ?

Участваме в Природонаучния музей с тематична работилница само след дни. Родителите, които са ангажирани с усъвършенстването на своите любознателни деца, могат да следят и останалите предстоящи участия и стартиращи курсове с Школа ПИТАГОР на Академия КИТ на уебсайта и Фейсбук страницата на организацията ни

, уточнява Виргиния Калекова – част от екипа на Академия КИТ.


Не пропускайте Академия КИТ в Природонаучен музей

Вижте темата на месец ноември и всички работилници за деца: