ОМГ „Акад. Кирил Попов“ беше домакин на „Фибоначи и златното сечение“

Академия КИТ в математическа гимназия Пловдив

С интересно и образователно STEAM събитие, което да вдъхнови учениците да изследват математиката и природните науки през призмата на изкуството, се включихме и в Математическата гимназия в гр. Пловдив в последния учебен ден на отминалата година.

Академия КИТ изказва гореща благодарност към г-жа Емилия Иванова и към ръководството на Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ за предоставеното доверие и възможността за тази тази вълнуваща образователна среща.
ОМГ „Акад. Кирил Попов“ беше любезен домакин на вълнуващо STEAM занятие с нашата Школа ПИТАГОР в рамките на работилницата „Фибоначи и златното сечение“, проведена на 22 декември 2023 г. Този ден се превърна в удивително преживяване както за екипа ни, така и за учениците участници, които обогатиха своите знания в областта на математиката, природните науки, инженерството, изкуството и технологиите. Под ръководството лично на основателката на Академия КИТ – инж. Кристина Върбанова, участниците откриха връзките между числата на Фибоначи и златното сечение – концепции, които не само вълнуват умовете на математици, архитекти, художници и инженери от Древността до днес, но и влияят върху разнообразни аспекти на човешкото творчество и бит.
От началото на работилницата учениците бяха ангажирани във вълнуващо пътешествие из света на числата на Фибоначи и техните изключителни свойства. През интерактивни дейности, те изчислиха редицата на Фибоначи, измериха и начертаха златния правоъгълник, доказвайки как геометричната идея на златното сечение е съществен компонент на творчеството и иновациите.

Това STEAM занятие не само разшири познанията и привлече учениците в завладяващата страна на математиката и природните науки, но и ги вдъхнови. Всички участници споделиха своя интерес и готовност да прилагат получените знания в своята собствена учебна и творческа практика в бъдеще.
За ползите и любопитството, които предизвикват научните занятия с Школа ПИТАГОР, получихме поредно любопитно доказателство: Киара, ученичка от 5 клас в математическата гимназия, по собствено желание се включва в представяната работилница за втори пореден път, следвайки своята перспектива и любопитство. Посетила е занятието на Академия КИТ в Природонаучния музей месец по-рано, но упорито искала да се увери, че е готова да прилага наученото в свои бъдещи проекти и изследвания, тъй като първия път почувствала, че темата за изкуството в математиката и природата силно я вдъхновява и иска да навлезе в дълбините й.

Защо интересът към занятията с Школа ПИТАГОР расте?

„В действителност темата за „Фибоначи и златното сечение“ е вълнуващо въвеждане в изучаването на математиката зад природните структури, изкуството и архитектурата. Програмата на Школа ПИТАГОР е много обширна и интердисциплинарна, което позволява на учениците да изследват, наблюдават, изчисляват и да се забавляват, докато изучават толкова важни концепции. А днес е още един ден, в който се разделяме с участниците в края на наше занятие с удовлетвореност и увереност и от двете страни.“

Това коментира инж. Върбанова и добави, че с предстоящите събития през новата 2024 година Академия КИТ цели да разшири интереса на ученици и родители към забавното, приложно учене с образователната програма Школа ПИТАГОР.

За още повече успехи през 2024

За 2024 г., Академия КИТ планира множество нови събития и STEAM занятия за учениците. Отворени сме за провеждане на нашите работилници както за индивидуални, така и за училищни групи, които желаят да се включат в иновативни интердисциплинарни програми, вдъхновени от връзката на науката, технологиите, инженерството, изкуството и математиката.

Академия КИТ се гордее със 100% положителна обратна връзка и успеваемост при провеждане на STEM&STEAM работилниците и останалите занятия на Школа ПИТАГОР във всяка среща с ученици и очаква с нетърпение следващите си предизвикателства с ученици и групи в бъдещи иновативни образователни събития.