Ползи от менталната аритметика – Част 4. Силата на визуализацията

Тренировките по ментална аритметика имат своите неизброими ползи. Три от тях разгледахме в три отделни статии в блога на Академия КИТ (вижте Част 1, Част 2 и Част 3). Днес ще говорим за постижението на всяко дете, занимаващо се с ментална аритметика – това, което дава най-изумителни резултати отвъд математиката като цяло – силата на визаулизацията!


Учили сме толкова много трикове и стратегии за математически изчисления, най-простите от които и до днес прилагаме в главата си, но за по-сложното прибягваме до калкулатора, защото се появява пропуск и не знаем наистина как да го направим за секунди в ума си? А калкулаторът прави мозъка ни все по-мързелив и ние се лишаваме от трениран мозък с невероятни възможности. Изправени пред проблем, всеки път обмисляме наново решението си за стратегия, губейки време.
Традиционните начини на познатата математика работят, но нито един от тях не е тотално и просто решение, което учениците могат ефективно да прилагат за всички проблеми. В Академия КИТ преподаваме само няколко основни формули за изчисление, а децата ги схващат толкова бързо, сякаш са естествена част от тях самите. Нещо повече – усъвършенствайки формулите с абакуса, самият той вече не им е нужен! Защото ние целим по-висшето ниво – да имат в себе си силата на визуализацията!

Визуализацията – връзката на логиката с творчеството

Не случайно Япония и други азиатски страни продължават да водят класациите в предучилищното и начално обучение по математика и ментална аритметика. Можем да кажем, че в ръцете на децата древното сметало бива преоткрито, за да се превърне в модерен инструмент за изчисление и да се разглежда като ефективен метод за преподаване на мислени изчисления и гимнастика за ума. Чрез структуриран, систематичен подход, който може да се приложи към всички изчислителни проблеми, учениците усвояват практиката на ментална аритметика. До такава степен, че абакусът се превръща в мощен инструмент за визуализация.

Ментална аритметика и визуализация – как работи подходът?

Докато учениците се учат да местят топчетата (мънистата) върху абакуса, те започват да формират ярки и конкретни умствени образи на същите тези движения на мънистата в главата си без никакви допълнителни усилия. Чрез продължителна употреба на абакус те в крайна сметка вече не се нуждаят от физическото сметало и могат ефективно да визуализират всички движения на мънистата му в ума си. Способността им да визуализират тези движения дават на децата най-мощния и абсолютен подход към изчисленията и умствените чуденки и решения. Всъщност като резултат те спират да правят разлика между използването на физическото сметало и просто визуализирането на движенията на мънистата в главата си. И двете техники са едно и също.

Знаем от учените, че обработваме визуални изображения с дясната половина на мозъка, за разлика от логиката и разсъжденията, които се случват в лявата половина на мозъка. Интересна е способността на мозъка да обработва изображенията на движенията на топчетата на абакуса значително по-бързо, отколкото логичната лява част на мозъка може. В крайна сметка за практикуващите ментална аритметика мисленето по математика е като гледане на филм с изображения на движения на мъниста, които мигат през десния им мозък. Те просто „виждат“ изображенията.

И в това се крие съвършенството на метода ментална аритметика – простите изчисления в лявото мозъчно полукълбо развиват дясното, отговорно за творчеството, визуалното, естетичното, ритъма и съвършената креативност. Благодарение на визуализацията!

Още по-реалистично е, че всеки може да се научи да изчислява и обработва числата, използвайки сметалото, което естествено ще доведе до широки умствени способности. При децата това е сигурно 100 %! Силата на древния абакус като инструмент за ранно обучение по математика е в простотата на дизайна. Използвайки го, децата ще  научат и най-мощната позната до днес стратегия за умствено развитие. А повече от всякога човечеството има нужда нужда от техните свежи и креативни умове! Ние в Академия КИТ отваряме пред децата от 5 до 16 г. тази възможност с ефективни и забавни тренировки по ментална аритметика.

 

И още:

За ползите от тренировките по ментална аритметика – Част 1

За ползите от тренировките по ментална аритметика – ЧАСТ 2

За ползите от тренировките по ментална аритметика – ЧАСТ 3

Топ 6 умения, нужни на децата на бъдещето