Японският соробан в преподаването на ефективни методи за бързи изчисления и развитие на детския интелект

Ментална аритметика Академия КИТ

Някои си представят сметалото като играчка за деца. В Академия КИТ той е основно средство за усвояване на концентрация – умение, което все повече липсва у децата. Знаете ли, че от Древността до съвременния компютър принципът на бързи изчисления не е променен и се базира на този инструмент, за да се извършват от дребни до едри търговски и всякакви операции. Във времето се появяват само вариации, а в Япония през 1930 г. е изобретено сметалото, даващо възможност за най-бързи аритметични пресмятания – СОРОБАН. Тайната на бързината се крие в изчезването на второто мънисто от горната част на китайския суанпан, използван векове наред.

Ментална математика Пловдив Академия КИТ
Ние не само можем да смятаме на всички сметала, но и създадохме първия в Европа Музей на Абакуса.

Най-скоростното сметало

Соробанът е най-подходящото сметало за преподаване не само на ментална математика, но и за интегрирано развитие на интелекта, мисленето и концентрацията на децата. Той формира умение за много бързо умствено броене благодарение на „формули“, „умствени комбинации“, които се усвояват в игра. Учителите обясняват на децата как правилно да сортират топчетата, така че те да могат почти мигновено да получат резултата дори на сложни четирицифрени, петцифрени и мнооооогоцифрени числа. Постепенно връзката със сметалото отслабва и децата започват наум да си представят аритметичните действия, които са извършили с топчетата. Те вече имат в мозъка си менталния образ на сметалото. Достигането до този етап означава, че те са развили и логическата, и творческата половина на мозъка си с усърден „мозъчен фитнес“ (да си припомним, че и мозъкът е мускул). И става ясно, че

Бързите изчисления не са магия, а способност на мозъка

Умението се развива посредством многократно повторение на едни и същи действия. Децата учат първо събиране и изваждане, а след това – умножение и деление. Подходящо е за почти всички деца, като принципът на обучение е от просто към сложно.

Ментална аритметика – подходящата възраст

Менталната аритметика е много по-трудоемка за възрастните. Оптимална за започване на занимания е възрастта от 5 до 14 г., тъй като мозъкът на детето е много пластичен и подвижен и с помощта на сметалото се формират още повече невронни връзки между лявата и дясната половина на мозъка. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-трудно той се абстрахира от рамките на своя опит, което пречи на бързината. Не очаквайте същите резултати от възрастен като от детето. Възрастният може да научи техниката, да я предаде на малкия човек, но скоростното пресмятане на първокласник или второкласник е невъзможно за достигане от нас – големите.

Защо използваме соробан при учениците?

Накратко казано, това е високоефективно. Този вид абакус превъзхожда електрическия калкулатор и по скорост, и по точност:

През 1946 г. в Токио се провежда интересно състезание между японския соробан, използван от Киоши Мацузаки, и електронен калкулатор, управляван от редника от американската армия Томас Нейтън Ууд. Основите за точкуване в състезанието са бързината и точността на резултатите и при четирите основни аритметични действия, както и задача, която съчетава и четирите. Соробанът печели с 4 към 1, като електрическият калкулатор надделява само при умножението!

Как се постигат най-добри резултати?

Най-краткият отговор отново ще бъде: „Това не е магия, а методология за развитие на ТОП умения.“ Множество техники и изобретателни слухови, игрови, двигателни похвати и повторения, които всеки наш треньор по ментална аритметика владее и прилага успешно вече 6 години в Академия КИТ и всички наши партньори.

Какви са безспорните ползи от изучаването на ментална аритметика може да прочетете в следните наши материали:

За ползите от тренировките по ментална аритметика – Част 1

За ползите от тренировките по ментална аритметика – ЧАСТ 2

За ползите от тренировките по ментална аритметика – ЧАСТ 3

Ползи от менталната аритметика – силата на визуализацията – Част 4

Вижте и: Топ 6 умения, нужни на децата на бъдещето

А в следващата статия ще отправим поглед към нещо интересно:

Примерът на Япония. Защо преподаването на соробан създава успешни деца?